Török-magyar szimpózium a Károlin

2014. november 05., szerda

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából az Osztrák-Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom katonai együttműködéséről rendeztek kétnapos konferenciát magyar és török történészek részvételével a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE).

A KRE, a török Hacettepe Egyetem, az Atatürk Modern Történeti Intézet, az Atatürk Kutatóközpont, valamint az Atatürk Nyelvi, Kulturális és Történeti Intézet által szervezett szimpóziumon több mint nyolcvan előadó szólalt fel az osztrák-magyar és a török haderő első világháborús részvételének dokumentumaival, az első világháborút megelőző nemzetközi helyzet török és osztrák-magyar vonatkozásaival, az akkor osztrák-magyar-török viszonnyal, továbbá a háború utáni helyzet közös történelmi szempontjaival kapcsolatban.

A törökül, angolul és magyarul lebonyolított konferenciát Hóvári János történész, turkológus, korábbi ankarai magyar nagykövet nyitotta meg november 3-án. A konferenciára csaknem húsz török történész érkezett Budapestre, ők nemcsak az első világháborúval, hanem az azt megelőző Balkán-háborúkkal, továbbá a Kemal Atatürk vezette török honvédő háborúval is foglalkoznak.

Forrás: MTI - KRE, fotó: Kovács Tamás / MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.