100 éve született Teleki László, a KIE legnevesebb vezetője

2012. november 30., péntek

Teleki László Református egyházmegyei gondnok, KIE vezető, Szeretetszolgálati alkalmazott volt és a népfőiskolák szervezését is szorgalmazta.

Teleki László, a történelmi múltú Teleki család református ágának tagja, Teleki Tibor földbirtokos és Széchenyi Aliz fia,  1912. november 29-én született. Középfokú tanulmányait a Budapesti Református Gimnáziumban végezte. Középiskolás évei alatt megszervezte szülőfalujában az "ingyen kenyér" akciót, amelynek keretében hetven-nyolcvan ember kapott tápláló, meleg ingyen ebédet. Az 1931-ben érettségizett, ami után a fővárosi Pázmány Péter Tudományegyetemen jogi tanulmányokat folytatott.

Könyves Kálmán Cserkészcsapat

Kiemelkedő ifjúsági szervező és vezető a Keresztyén Ifjúsági Egyesületben (KIE) és a Cserkészszövetségben egyaránt. Az 1934-ben általa alapított gyömrői 836-os számú Könyves Kálmán Cserkészcsapat vezetője, következő évben a KIE Nemzeti Szövetségének ügyvezető elnöke, annak felszámolásáig nemzeti titkára. Nyelvtudásának is köszönhetően számos nemzetközi összejövetelen, fórumon képviselte a KIE-t.  A Belügyminisztérium 1949. október 5-én hagyta jóvá a Református Egyetemes Konvent felterjesztését a KIE Nemzeti Szövetségének felszámolásáról, amely folyamatnak egyik célpontja éppen Teleki László személye volt. Teleki László szorgalmazta a népfőiskolák szervezését is.

A Pesti Református Egyházmegye gondnoki tisztségét töltötte be 1943 és 1949 között, amikor 1944-ben behívták katonának; Németországba került, ahonnan következő év májusában tért haza. Majd a Református Egyetemes Konvent Szeretetszolgálatának alkalmazottjaként tevékenykedett. Ezt követően segédmunkás. 1951-től kitelepítették Tiszasülyre, ahonnan még abban az évben az ÁVH a fővárosba hozta, ahol koncepciós perben 1952. március 10-én (államellenes összeesküvés vádjával) Pógyor Istvánnal, a KIE korábbi nemzeti titkárával együtt hét évi börtönbüntetésre ítélték. Fogságából 1956. július 28-án szabadult. Ezt követően gépkezelő a József Attila Lakótelep építkezésénél, majd segédmunkás lett ismét.

Lengyelországban 1962 októberén feleségével együtt vasúti katasztrófa áldozata lett, sírjuk a gyömrői református temetőben, a Teleki család ősi kriptájában található. A Fővárosi Bíróság 1991-ben hozott határozatával felmentette (rehabilitálta) gróf Teleki Lászlót, a koholt perben hozott ítélet alól. Emlékét a gyömrői és a Budapest - Józsefvárosi Egyházközség templomában emléktábla őrzi, róla nevezték el a gyömrői gimnáziumot.

Millisits Máté

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.