Megnyílt az Adna Café

2015. június 13., szombat

– Járatlan útra lépünk ezzel az új szolgálattal – számunkra izgalmas és reményteli, hogy legyen egy hely a fővárosban, ahol a fogyasztáshoz nem a mai civilizáció gondolatai kapcsolódnak, hanem az csak egy kelléke a beszélgetésnek, az együttlétnek, az életvezetésnek, a megváltoztatásnak – mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke az Adna Café megnyitóján június 12-én Budapest belvárosában. A Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió legújabb intézményében a józanságot szeretnék divatba hozni.

A szerecsen komornyik történetének zárlata kapcsán két vonatkozást emelt ki áhítatában Bogárdi Szabó István, aki a pimaszság történetének nevezte Fülöp és az etióp főember találkozását. Mint mondta, sok jóvátehetetlennek tűnő, sőt azzá is váló életút kezdődik a pimaszsággal, de Isten Szentlelke szent pimaszságra indíthat, mint Fülöpöt, aki rangtalan diakónusként kapaszkodott fel egy befolyásos külföldi politikus mellé, és avatkozott bele az életébe Isten Igéjének magyarázatával. A püspök saját drogmissziós tapasztalatairól szólva elmondta: szükség van erre a szent pimaszságra, Istentől küldött emberekre, akik kéretlenül beleszólnak az életünkbe, amikor zsákutcába fordulunk.

– Az egész Anyaszentegyház története egyfajta szent pimaszság: a keresztyének Isten indítására, kéretlenül avatkoznak be mások életébe, ezért is lép ki a Magyarországi Református Egyház ezzel a kávézóval a pesti belváros életébe: hogy kéretlenül beavatkozzon ott, ahol mindenki éli a maga életét, legfőképpen azzal az elvárással, hogy abba senki ne szóljon bele – mondta a Zsinat lelkészi elnöke. Hozzátette: Isten nemcsak beavatkozik az életünkbe, hanem arra hív, hogy megforduljunk a zsákutcában, és új utakat nyit előttünk. A püspök a történet kapcsán emlékeztetett: – Nem baj, ha 2015-ben eszünkbe jut ez akkor, amikor arról hallunk, hogy ma a világ egyes szörnyű részein etióp keresztyéneket végeznek ki. Az ő történetük valahol itt, ezzel a találkozással kezdődött. A komornyik és Fülöp találkoztak, egy darabig együtt mentek, aztán útjaik elváltak, és mégis immár ketten egy úton járnak – nagy titok ez. Hiszem, hogy sok találkozás, beszélgetés, beavatkozás helye lesz az Adna – zárta prédikációját a püspök.

– A drog annak a tünete, hogy nem megy az élet, hogy a fiatal elakadt valahol. Értük nemcsak a szociális és egészségügyi ellátórendszerben, hanem hétköznapi tereikben is tehetünk és kell tennünk – mondta Victorné Erdős Eszter, a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió vezetője. Az Adna univerzális, célzott és ajánlott prevenciót is végez majd: társaságot kínálnak az egyre inkább elmagányosodó fiataloknak, szakmai segítséget adnak a kallódóknak, drogproblémákkal küzdőknek, és biztonságos környezetet jelentenek az absztinens szenvedélybetegeknek is. Erdős Eszter úgy fogalmazott: a fiatalos szórakozóhely segítségével a józan szórakozást szeretnék divatba hozni, finom, egészséges ételeket, italokat, személyes beszélgetéseket, közösségi alkalmakat, józan bulikat, segítő programokat biztosítva a fiataloknak. A prevenciónak fontos eleme, hogy a programokat a kávézóba járókkal együtt, az ő igényeik szerint fogják kialakítani.

– Mindezek mellett és elsősorban az Adna kihelyezett templom szeretne lenni, olyan hely, ahol megtapasztalhatóvá válik Isten kegyelme – tette hozzá a misszióvezető, aki köszönetet mondott az Északpesti Egyházmegyének és a Dunamelléki Református Egyházkerületnek, akik helyet biztosítottak a kávézónak, valamint mindazoknak a tervezőknek, kivitelezőknek és önkénteseknek, akik egészen az utolsó pillanatig segítették az Adna létrejöttét munkájukkal, lelkesedésükkel. A kávézó neve annyit tesz: öröm Istenben, ezt szeretnék élni a mindennapokban.

– Nehéz meghatódottság nélkül megszólalni – mondta Czibere Károly államtitkár, aki a Szeretetszolgálati Iroda korábbi vezetőjeként végigkísérte a kávézóval kapcsolatos tervezés folyamatát. Mint mondta, a kávézó annak a szimbóluma, hogy igenis van tovább, igenis van reménység a gyógyulásra. – Mindennél nagyobb szüksége van a magyar társadalomnak erre az üzenetre – emelte ki az államtitkár. Czibere Károly szerint nem csak a szenvedélybetegeknek van szükségük erre: mindenkinek fontos, hogy legyen olyan hely, ahová a kávé mellé élettörténetet is kaphat, ahol a betérő szembesülhet a másikban végbement változással. A Drognapló című regényre utalva elmondta: a leállás nem a szermentes életet jelenti, hanem az új életet, az újjászületést, és jó azokkal találkozni, akiknek ez már valósággá lett az életükben – akik már tudják, hogy nem elég a zsákutcavégét kipárnázni, hanem meg kell rajta fordulni, és bármennyire reménytelennek tűnik is ez, a misszió hiszi és hirdeti, hogy lehetséges.

Ilyen találkozást kínált Kubiszyn Viktor író bizonyságtétele, aki tizenhat év drogkarrier után immár öt éve új életet él, és azóta megjelent regényeivel és bizonyságtételeivel hirdeti, hogy a szabadulás lehetséges Jézus Krisztus által. Mint mondta, az ő története nem különleges, de tanulságos. – Megrázó itt állni most, hiszen évekig heroinért jártam a szomszéd utcába – fogalmazott az író, aki huszonkilenc évesen, 2009-ben került terápiára a ráckeresztúri drogrehabilitációs otthonba, ahol Istennel találkozva megváltozott az élete. – Olyan biztonságot kaptam ott, mint még soha sehol – mondta Kubiszyn Viktor.

A kávézó megnyitó ünnepségén a KIMM volt és jelenlegi kliensei énekeltek és készítettek szeretetvendégséget, este pedig Andelic Jonathan Jota és a Keresztkérdések-dobucca zenekar lépett fel az együtt ünneplők előtt. A kávézó még épül, szépül, de már örömmel várja vendégeit a Török Pál utca 6. szám alatt. 

Bagdán Zsuzsanna

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.