Mi végre ez az egész?

2017. augusztus 16., szerda

Mi volt az univerzum kezdete? Hogyan keletkezett a világ? Létezik-e eredendő istenhit vagy ateizmus? Hit és tudomány álláspontjait közelítették James Beacham fizikus és Bogárdi Szabó István református püspök az ország egyik leginspirálóbb estjén, a Brain Bar Budapesten.

Elsőként az ateizmus fogalma került górcső alá, mellyel összefüggésben James Beacham, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Nagy Hadronütköztetőjének kísérleti fizikusa, aki a Higgs-bozon felfedező csapat tagjaként új részecskék létezésének bizonyítékaira vadászik, az elején leszögezte, hogy nem hívő ember. „Az ateizmus számomra nem anti-teizmus, hanem non-teizmus, azaz a vallásosság hiánya. Mindenki ateistának születik, ez a default (eredendő, alapbeállítású) állapota az emberiségnek, csak később kezdünk egyre összetettebben gondolkodni. A kultúra vagy a család hatására válhatunk vallásossá. Az ember alapállapota az, hogy öt érzékszervével érzékeli a világot, ezt tesszük a tudományban is. Ha meg akarjuk határozni az igazat és a hamisat, erre a legjobb módszer a tudomány, mert ez minimalizálja azokat a hibalehetőségeket, amelyeket mi, emberi lények elkövethetünk. A tudománynak köszönhetően racionális következtetéseket vonhatunk le a világról" – fogalmazott a fizikus.

Bogárdi Szabó István ellenvetéssel kezdett, mert nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy ateistának születünk, és csak külső hatásra érkezik meg életünkbe a transzcendens. „A tudományos kutatások révén valóban adatokat kapunk, de az adatok nem önmagukért beszélnek, hanem nekünk kell értelmeznünk őket. Azért említem ezt, mert számos vallásos ember egyben jó tudós is. Talán a vallásnak, a hitbeli eszközrendszerüknek is szerepe van abban, hogy elkezdtek a tudománnyal foglalkozni és kutatni. És mindig ott motoszkál a kérdés: mi volt az univerzum kezdete, és kik vagyunk mi? A kísérletezés jó módszer a tudományban, hiszen ha valami egymás után több alkalommal ugyanúgy történik, akkor rámondjuk, hogy ez így van" - fogalmazott a zsinat lelkészi elnöke.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Forrás:parokia.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.