Gyűjtést szervez az MRSZ a kárpátaljai viharkárosultaknak

2016. június 29., szerda

Kárpátalja 37 településén, mintegy hétezer lakóházban okozott kárt a múlt heti jégvihar, a néhány óra alatt lezúduló jégeső évtizedek munkáját tette tönkre. A kárfelmérés után a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) 120 millió forintos cselekvési tervet dolgozott ki és gyűjtést indított a térségben élők megsegítésére.

A vihar elvonulása után a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjával közösen megkezdte a károk nagyságrendi felmérését. Súlyos jégkár ért összesen 190 hektárnyi gyümölcsöst, 150 hektárnyi gabonafélét és 24 hektárnyi zöldséget valamint a teljes vihar által sújtott térség háztáji gazdaságait, kertjeit. A kárfelméréseket követően, hétfőn 1 millió forint értékű adományt adott át Kárpátalján Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke. A tárgyi adományok mellett 500.000 forint gyorssegélyt is tartalmazott a támogatás, mellyel a legsürgetőbb munkálatoknak kezdhetnek neki Tekeháza és Királyháza településeken.

Az átlagos havi jövedelem az Ukrán Statisztikai Hivatal mérései alapján is Kárpátalján a legalacsonyabb. A Magyar Református Szeretetszolgálat által látogatott családok, idősek körében közel 1500 UAH (16.550 Forint) átlagos jövedelem tapasztalható. A lakosság – különösen a falvakban élők – nagy része a háztáji kertekből és gazdaságokból tudja előteremteni a megélhetéshez szükséges jövedelmet és élelmiszereket. Az érintett településeken a sérült házak közül kiválasztották a súlyosan sérült ingatlanokat, a biztosítással nem rendelkező ingatlanokat és a szociálisan kiemelten rászoruló háztartásokat, ezen szempontok alapján összesen 284 lakóingatlan helyreállítási munkálatainak támogatását látják indokoltnak. Ennek a helyreállítási munkának a költsége 120 millió forint.

A kárpátaljai viharkárok enyhítésére, a Szeretetszolgálat munkájának támogatására gyűjtést indított a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Hogyan segíthet?
• Számlaszám: 10702019-85008898-51100005
Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesse fel: „jégkár"!
• 1358-as adományvonal hívásával. Egy telefonhívás 250 Forint támogatást jelent.
• Online adományozással: www.jobbadni.hu oldalon.

Forrás: jobbadni.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió