Focifanatizmus keresztény módra

2012. június 12., kedd

„Teljes offenzíva" - keresztény mozgalom indult Németországból. Jelszó: az ellenfél nem az ellenségünk!

Milyen kapcsolat van a vallás és a futball között? Igaz, hogy sok szurkolónak a foci már-már vallásos áhítattá mélyült, és az is, hogy a sportolók között is számos hívőt találunk. Példaként vegyük a 2006-os BL gólkirályát, Kaká-t, aki szerint Isten fontosabb, mint a futball. „Tudom, hogy bármire képes vagyok, mert mögöttem ott az Isten." Sőt a nagy sportesemények teret nyitnak az evangelizációnak is. A pénteken megnyíló poznani szurkolózónával párhuzamosan Jézus zóna néven a helyi keresztény egyházak evangelizációs akciót tartanak az egész városban.

A hamburgi és brémai fociszurkolók közti csatározás legendássá vált napjainkra. Az utcai randalírozásoktól a betört, vérző orrokig széles a paletta, és sajnos ezek már hétköznapinak számítanak egy-egy találkozó alkalmával. 7 éve azonban a szurkolók oldaláról is megnyilvánul a keresztyén szellemiség. Ők kedvenc sportolóikat nem tartják fociistennek, és nevüktől eltérően nem élnek száz százalékig a focinak. „A meccsek nem jelentik az egyedül üdvözítő elixírt. Az élet több mint futball. De ez a legszebb mellékes dolog." A Hamburgból induló kezdeményezés mára már 11 német focicsapatnál van jelen.

A labdarúgás szeretete összekötő erő, mely eltörli az akadályokat - és ezt a szellemiséget szeretnék képviselni az idei foci EB-n is. A teljes offenzíva mozgalom tagjai szurkolói sálukra a keresztény halat hímezték szimbólumként. A kölni „legjámborabb fanok" jelmondata „tora et labora", míg a wolfsburgiaké „Krisztusban egyesülve".

A kezdeményezés túlmutat a szurkoláson. Szociális elköteleződésüket kifejezve fellépnek az erőszak, drogok, függőségek és intolerancia ellen. Segítik a szegénységi küszöb alatt élő gyerekeket, családokat. A meccsek előtt közös étkezéseket, istentiszteleteket tartanak, aztán a stadionban szép vereséget kívánva az ellenfél szurkolóinak, mindenki elfoglalja helyét saját szektorában. „A legfontosabb azonban az alázat és a tisztelet, ezek állnak az első helyen."

Hadady Ágnes

Forrás: www.ekd.de; www.focitipp.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.