Összefogva a keresztény egység felé

2015. november 04., szerda

Püspöki kerekasztal-konferenciát szerveztek október 30-án, a cívisvárosban, a debreceni katolikus újjászületés emlékévének programjaként. A találkozón II. János Pál pápa látogatásáról is megemlékeztek a püspökök, előadók, valamint a mintegy háromszáz résztvevő.

A konferenciát Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy ilyen találkozó még nem volt, pedig fontos, mert olyan gondolatokat hallgathatnak meg az érdeklődők, amelyekben érdemes elmélyülni, amelyek a hitben megerősödést segítik. A püspökök elsősorban az ökumenéről beszéltek.

Bosák Nándor nyugalmazott püspök, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója kiemelte, hogy az ökumenizmus a kereszténység életében nem mellékvágány, pótcselekvés, hanem a keresztény voltunk lényegéhez tartozik. „Az ökumenizmus az az út, amely egyre közelebb visz Istenhez, hiszen Krisztust csak közösen tudjuk megközelíteni" – hangsúlyozta Bosák Nándor. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke ugyanakkor kifejtette, hogy a látható egység felé közeledésünk megtorpant. Úgy véli, hogy azok a teológiai eredmények, amelyek közelebb visznek egymáshoz, nem jutnak el a papság és a hívek tudatáig. Fekete Károly hangsúlyozta, hogy a protestánsok is kétezer éve tagjai a krisztusi közösségnek. Kiemelte, hogy tennünk kell azért, hogy közeledjünk egymáshoz, mernünk kell áthatni ezt a világot!

Kocsis Fülöp metropolita elmondta, hogy mivel a görögkatolikus vallás szerves része a római, de liturgiái szerint a keleti egyháznak is, így a görögkatolikus egyház önmagában éli meg, hogy Kelet és Nyugat között nincs különbség. A debreceni központú Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia érseke kifejtette azt is, hogy ha nem élezik a kérdéseket, hanem a mélyére tekintenek a problémáknak, akkor látható, hogy nem ellentétek, hanem hangsúlyeltolódások vannak közöttük. Kocsis Fülöp úgy véli, ha ezt a látásmódot vinnénk tovább, abban, hogy mit hangsúlyoz az egyik egyház és mit a másik, akkor közelebb kerülnénk egymáshoz és erősíteni tudnánk az egységet. Mint mondta, az embereknek egyre inkább nő az egység iránti igényük. Palánki Ferenc kinevezett debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök szerint az ökumené lehet, hogy néha lassú, de megállíthatatlan és mindezt Isten irányítja a benne hívők szeretetén keresztül.

A kerekasztal-beszélgetésen világi Krisztus-hívők is részt vettek és elmondták véleményüket az ökumenéről, valamint megemlékeztek II. János Pál pápa 1991-es, debreceni látogatásáról. A találkozó végén a résztvevők kiemelték, hogy összefogva kívánnak tovább haladni a keresztény egység felé.

Buzás Borbála, ttre.hu

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.