Elkezdődött a reformáció hónapja

2015. október 01., csütörtök

Októberben számos központi és gyülekezeti programmal ünnepelnek a magyarországi protestáns egyházak. Az idei téma az oktatás és Isten rendje.

2015-ben az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozata fő témáját a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a Zsoltárok könyvéből választotta: „Taníts engem az ismeretre és a helyes felismerésre!" (119,66a) Az oktatásról azt írják: különleges kötődést jelent a tudományon keresztül Istenhez. „Az Isten rendje része a keresztyén ember letének, mely magában foglalja az oktatást, tanítást és a Teremtő iráni elköteleződést, hiszen az Isten ismerete a bölcsességem kezdetét jelenti."

Sajtóközleményükben emlékeztetnek, hogy a XVI. századi reformáció elkötelezett, neves és névtelen híveit prófétai belső tűz indította, s ők egyszerre vállalták az isteni megszólítottságot és a megszólítottság elfogadását. „A Zsoltáros gondolata engem is elgondolkodtat, hogy felismerem-e a helyeset életem során? Ő képes volt arra, hogy az Istentől kérje a helyes felismerését. Vajon képes vagyok-e én is arra, hogy a helyes felismerését kérjem az Istentől?" Felelősségteljes elkötelezettségre, odaadásra van nagy szükség nyilván ma is kinek-kinek a maga kis világában és egyéni képességei szerint – hangsúlyozzák. 

A reformáció hónapja rendezvénysorozat a '30-as és '40-es években szervezett Országos Protestáns Napok felelevenítéséből nőtte ki magát. Az idei ünnepi hónapot Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban nyitják meg október elsején, október 3-án területi női találkozót tartanak Győrben, október 11-én ökumenikus missziói napot szerveznek Békésen, október 18-án ünnepi reformációi gálaestet rendeznek a budapesti Uránia moziban, az országos reformációi istentiszteletre a balatonalmádi református templomban kerül sor október 25-én, a reformáció emléknapján pedig ünnepi megemlékezést tartanak a budapesti reformációi emlékparkban.

reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió