Élő dél-afrikai kapcsolat

2011. május 02., hétfő

Már csak a vezető testületek jóváhagyására vár a Dél-Afrikai Holland Református Egyház és az MRE testvéregyházi szerződése.

Elkészült és most már a két egyház zsinatainak jóváhagyására vár a Dél-Afrikai Holland Református Egyház (Nederduitse Gereformeerde Kerk - NGK) és a Magyarországi Református Egyház testvéregyházi szerződése.

A dél-afrikai felekezet főtitkára, Kobus Gerber péntek óta tartózkodik Budapesten és látogatásának fő célja a megállapodás véglegesítése volt. Az egyházvezető tárgyalt Tarr Zoltán, zsinati tanácsossal, valamint Ódor Balázzsal, a Zsinati Hivatal külügyi irodavezetőjével.

A megállapodás rögzíti a missziói, teológiai, tanulmányi együttműködés részleteit. Kobus Gerber elmondta, az együttműködés során lelkészcseréket, a teológiai karok közötti diákcseréket is terveznek.

A zsinati tárgyalások során a felek véglegesítették a szerződéstervezetet, amelyet május 4-én tárgyal majd a Zsinat Külügyi Bizottsága. A dél-afrikai főtitkár úgy vélekedett, ha nem adódik rendkívüli esemény, a két egyház zsinatai novemberre fogadhatják el a testvéregyházi szerződést.

Kobus Gerber vasárnap anyák napi istentiszteleten szolgált a Budai Református Egyházközségben.

A főtitkár elmondta, a két egyházat a hitvallások mellett a különbözőségek ellenére hasonló közelmúlt is összeköti. Dél-Afrika és Magyarország is átélte az elnyomatást, az egyház tagjai pedig mindkét esetben ott voltak az áldozatok és a bűnösök között egyaránt. Kobus Gerber emlékeztetett, mindkét ország a megbékélés, az emlékek gyógyításának folyamatát éli, és ebben az egyházaknak is szerep jut.

A Dél-Afrikai Holland Református Egyház tíz autonóm regionális zsinatában 1158 gyülekezetet számlál ezerhatszáz felszentelt lelkésszel. Tagjainak száma meghaladja az egymilliót. Az NGK 2005-ben kezdeményezte a partnerkapcsolatok szerződésbe foglalását. Az apartheid idejében vállalt támogató szerepe miatt – amit nyilvános bűnbánattal később evangéliumellenesnek nyilvánítottak – az MRE Zsinata gondos vizsgálat és a nemzetközi egyeztetés után csak 2007 novemberében adott felhatalmazást az Elnökségnek, hogy a Zsinati Külügyi Bizottság bevonásával szerződéstervezetet készítsen elő, amely a két egyház együttműködésének részleteit hívatott rögzíteni.

Református.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.