Egyházi szervezetek az áttelepítési programok támogatására szólítanak fel

2016. március 23., szerda

Az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Egyházak Világtanácsa (EVT) közös levélben fordultak tagegyházaikhoz és európai partnerszervezeteikhez arra bátorítva őket, hogy az elkövetkező hetekben határozottan járjanak közben kormányaiknál és parlamenti képviselőknél a menekült áttelepítési programok kiterjesztéséért.

A nemzeti kormányok ugyanis az elkövetkező napokban készítik elő az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adományozói konferenciáját, amelyre március 30-án Genfben kerül sor, s melynek témája a szíriai menekültek befogadásának útjai. „Meggyőződésünk, hogy az európai országok áttelepítést segítő, összehangolt erőfeszítése jótékony hatással lenne nem csak a szíriai menekültek helyzetére – fogalmaz a levél. – Reménységük szerint ez a döntés általában hozzájárulna ahhoz, hogy újra megnyíljon az út a menekültek Európába vezető biztonságos és legális eljutása előtt.” 

A CCME, a CEC és az EVT vezetőinek meggyőződése szerint a menekültek védelméről Európában a politikai szereplők túlnyomó részt a területükre érkező irreguláris bevándorlás megfékezése kapcsán értekeznek. „A kormányok menekültügyért és migrációért felelős illetékes szerveivel való közvetlen kapcsolatfelvétel rendkívül hatékony eszköz, de a parlamenti képviselők bevonása is hasznos lehet” – buzdítja közbejárásra tagegyházait a három szervezet.

Az egyházi szervezetek felhívása a CCME honlapján olvasható.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.