Egyházak képviselőivel tárgyalt kedden Iveta Radičová szlovák kormányfő

2010. október 06., szerda

altA találkozón részt vett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Fazekas László is.

Iveta Radičová 13 regisztrált egyház és 18 bejegyzett felekezet képviselőivel munkaebéden találkozott kedden, melyen az egyház és az állam teljes szétválasztása ugyan nem, de a romakérdés megoldása, valamint az egyházi iskolák és intézmények kérdése terítékre került.

Iveta Radičová miniszterelnöknek hivatalba való lépése után ez volt az első, ismerkedő jellegű találkozója a Szlovákiában regisztrált egyházak és vallási közösségek képviselőivel. A harmincegy egyházi vezető találkozóját az őszinte hangnem, a közvetlenség, a tenni és segíteni akarás készsége jellemezte – nyilatkozta a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház honlapjának Fazekas László református püspök. „A kormányfő őszintén vázolta fel meglátásait Szlovákia lelkiállapotával kapcsolatban. A miniszterelnök-asszony nem titkolta, hogy a jelen kor társadalmi és politikai irányultsága magával hozta az egymástól való elidegenedést, a bizalmatlanságot, sok esetben a reményvesztettséget. Az egyházak szerepét és feladatát ebben a helyzetben ugyanakkor pozitívan értékelte, s kérte, hogy amíg ő a gazdaság és a törvények vonalán igyekszik előrelépéseket tenni, addig az egyház lelki vonalon próbáljon segítséget nyújtani a társadalomnak“ – mondta a püspök a találkozót követően.  

Radičová nagy hangsúlyt szeretne fektetni a szociális szférára, főként a családok támogatására. Külön kérdésként kezelte a roma-problémát, amely már most, de az elkövetkezendő évtizedeknek is egyik legkomolyabb kérdése lesz.

A találkozón ugyan nem került terítékre az egyház és az állam különválásának, illetve finanszírozásának kérdése, viszont szó volt  az egyházi iskolák és intézmények fenntartásáról. Fazekas László püspök a kormányfőnek elmondta, hogy az utóbbi hónapok során nyilvánvalóvá vált, nem tesz jót az egyház oktatási és más intézményeinek az, ha kevesebb támogatásban részesülnek, mint az államiak. Radičová reagálásában elmondta, hogy mindenképpen törvényváltoztatásra van szükség, amelyen már dolgoznak is.

Szó volt az egyházi iskolák számára az idén kiírt EU-s pályázatról és azok rendszeréről, kritériumairól is.

Iveta Radičová a jövőben szeretné rendszeresíteni az ilyen jellegű a találkozókat, de oly módon, hogy azok ne csak formálisak legyenek, hanem megfelelő információcserére is legyen lehetőség.

reformata.sk

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió