Bemutatkozás Hamburgban

2013. április 25., csütörtök

Történetében először önálló standdal jelenik meg a Magyarországi Református Egyház a Kirchentagon. A harmincegyedik protestáns egyházi nagytalálkozót Hamburgban rendezik meg május 1. és 5. között.

Az idei Kirchentag egyik legfontosabb célja, hogy környezetbarát nagyrendezvény legyen. A környezettudatosság témája már többször is jelent volt a nagytalálkozó mintegy hatvan éves történelme alatt, de ekkora hangsúlyt még sosem kapott. Az öt napos rendezvény mottója – Amire igazán szükséged van – Mózes második könyvén alapul (2 Móz 16,18), és magába foglalja az anyagi javak, a gazdasági világrend és igazságosság, a jólét és az adósság(elengedés) kérdését éppúgy, mint az élethez szükséges lelki és egyéb immateriális, közösségi javak kérdését. Milyen a jövő sikeres társadalma és milyen az ezt alakító közösségek közötti együttműködés? A Kirchentag közreműködőinek ezt a témakört kell megjeleníteniük, ebből kiindulva mutatkoznak be egyházi missziók és diakóniai kezdeményezések, amelyek a társadalmi igazságosságot és a sikeres közösséget támogatják. Emellett az eseményen helyet kaphat azon egyházi közösségek is, amelyek „sikeres" lelki közösségként, felelős intézményi gazdálkodást folytatva hozzájárulnak egy igazságosabb társadalom és egészségesebb közösség létrejöttéhez.

A Magyarországi Református Egyház a Kirchentagra a magyar reformátusság történetét és mindennapjait bemutató interaktív kiállítással és installációval készül. A szervezők Kárpát-medencei kitekintésben kívánják bemutatni és a több százezer látogató számára élményszerűen megjeleníteni a magyar református közösség szolgálatát. Az MRE standján missziói és diakóniai kezdeményezések képviselői: a romamisszió, a menekültmisszió, az ifjúsági misszió, a börtönmisszió, siketmisszió, a Nőszövetség, az ökogyülekezeti kezdeményezés és a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai fognak bemutatkozni. Élő könyvtár keretében ki is lehet őket „kölcsönözni". Ugyanitt Bölcskei Gusztáv püspökkel, az MRE Zsinatának lelkészi elnökével is minden nap lehet majd találkozni, sőt politika – egyház Magyarországon témakörben beszélgethetnek is vele az érdeklődők. A Magyarországi református Egyház arra is kapott lehetőséget, hogy romamissziója munkáját közelebbről is megismertethesse másokkal. A témában a Zsinati Hivatal missziói irodavezetője, Dani Eszter Doris Peschke-vel, az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának vezetőjével közösen vesz részt egy pódiumbeszélgetésben, melynek moderátora a Wesztfáliai Protestáns Egyház elöljárója, Ulrich Möller lesz.

Kováts Annamária

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió