Amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős

2010. október 15., péntek

altA Fehér bot napján Braille írással készült Bibliákat adott át a Vakok Állami Intézetének Magyarné Balogh Erzsébet, az RMK lelkész-igazgatója.

A Fehér bot napján Braille írással készült Bibliákat adott át a Vakok Állami Intézetének Magyarné Balogh Erzsébet, az RMK lelkész-igazgatója.

Október 15. a látássérültek nemzetközi napja, közismertebb nevén a Fehér bot napja. Célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére. A Vakok Állami Intézete ebből az alkalomból Fehér Bot Hetek néven programsorozatot indított, amelynek ünnepélyes megnyitójára számos neves személyiség részvételével került sor. Ez az ünnepség a reformátusok számára azért is lehetett különösen kedves, mert ennek keretén belül adták át a Református Missziói Központ (RMK) által adományozott Braille Bibliákat is. A vakok és gyengén látók közül, akik külön kérték már eddig is hozzá jutottak a Bibliához – a Vakmisszió küldte, és ezután is küldi számukra –, de most már a Vakok Intézet lakói közül bárki, bármikor beleolvashatnak majd.

A megnyitó Érdi Tamás zongoraművész játékával kezdődött. A látássérült fiatalember zenéje és annak üzenete mindenkinek megmutatta, ők is képesek teljes életet élni. Köszöntőként Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója elmondta, hogy számukra a Fehér Bot Hetek egy különleges ünnepségsorozat, hiszen három hétig mindennap valami más, érdekes programban vehetnek részt a bentlakók.

A tavalyi alkalom óta sok jó történt velük, módjuk nyílt a képességek új, speciális módszerrel való javítására, folytatódott a mellékhelyiségek akadálymentesítése és megnyitották speciális bérlakásaikat. Céljuk, hogy a látássérültek mind jobban tudjanak önállóan élni, minél inkább bekapcsolódjanak a társadalom vérkeringésébe. Tennivalóik sora végtelen, így különösen öröm számukra, hogy számos ember, akár híres, akár nem, ellátogat rendezvényeikre, szívén viseli sorsukat.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Réthelyi Miklós hangsúlyozta, hogy a gyengén látók és más fogyatékkal élők egyre jelentősebben vesznek részt a közéletben. Minisztériumának egyik főosztályát is vak ember vezeti, míg az Európa Parlamentben és az országgyűlés soraiban is vannak fogyatékkal élők. Mi, egészséges emberek tartozunk főhajtással nekik.

Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége szerint a tolerancia még nem veszett ki az emberekből, érzelmileg gazdagok, nyitottak vagyunk mások felé. A vakok a fény csodája helyett más csodát kaptak, egy olyat, amivel a látók nem is rendelkeznek, a különleges tapintás érzékével. Ezért is tartja nagyon fontosnak, hogy az Ismert arcok, híres maszkok című kiállítás minden évben új maszkkal bővül. Idén többek között férjének, Schmitt Pál köztársasági elnöknek az arcmásával.

Ezt követően Magyarné Balogh Erzsébet, az RMK lelkész-igazgatója Jakab Miklósné Erzsébet segítségével átadta a Braille írással készült Bibliákat. Pontosabban 23 ószövetségi könyvet. (Köztük: Mózes öt könyve, Királyok könyve, Krónikák könyve, Izaiás próféta könyve) A Bibliából eddig ezen részek készültek el Braille írással.

„Amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős” – idézte Magyarné Balogh Erzsébet Pál apostolt. A testi gyengeség erősíti a belső erejét. Nagy lelkierő kell ahhoz, hogy valaki testi bajával együtt végezze felebaráti dolgait, munkáját, magyarázta.

„Érezzétek és lássátok, hogy jó az Úr” – hangoztak a zsoltár szavai. A Braille Biblia könyvei elvesztik tapintásukat, és ami látás, érzés megvalósul lapjain keresztül, az sokak számára megadja az erőforrást az élethez, bizakodott a missziói központ vezetője.

Bizakodása nem volt hiábavaló. Az ünnepség végeztével azonnal több gyengén látó kereste fel, és afelől érdeklődött nála, hogyan juthat hozzá a Bibliához.

Kováts Annamária

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió