Idén először ülésezik a Zsinati Tanács

2014. február 17., hétfő

A Magyarországi Református Egyház gazdasági ügyekben legmagasabb szinten illetékes testülete, a Zsinati Tanács február 19-én, szerdán ül össze először 2014-ben. A tanácskozás középpontjában az egyház és intézményei idei költségvetése áll majd.

A Zsinati Tanács (amely a Zsinat tagjaiból áll, de jóval kisebb létszámú testület) tavaly decemberben már elfogadta a 2014-es egyházi költségvetést. Most a közegyházi intézmények idei büdzséi kerülnek terítékre, így a Bethesda Kórházé, a Református Misszió Központé, a Szeretetszolgálati Irodáé, a Kálvin János Könyvkiadóé, a Károli Gáspár Református Egyetemé, a Református Pedagógiai Szakszolgálaté és a Reformátusok Lapjáé is.

A testület természetesen foglalkozik majd az állami költségvetésnek, illetve a szélesebb állami szabályozásnak az egyházat érintő fejleményeiről is.

Olyan aktuális ügyek is a tanácskozás napirendjére kerültek, mint a közoktatási kiegészítő támogatás kompenzációjának felhasználási szempontjai, valamint a kötelező hit- és erkölcstan oktatás praktikus ügyei.

Újra a Zsinati Tanács előtt lesz az úgynevezett "115 millió forintos ügy" is, vagyis az a történet, ami az utóbbi hónapokban több helyen névtelenül és névvel is terjesztett információra alapul, hogy az MRE Elnöksége 2006-2007 folyamán 115 millió forint állami kiegészítő felsőoktatási támogatást törvénytelenül használt volna fel. Decemberben a Zsinat lelkészi elnöke (vagyis a kéttagú Elnökség egyik tagja) előterjesztésére a Zsinati Tanács úgy határozott, hogy a Számvizsgáló Bizottság vizsgálja ki, mi történt a hivatkozott ügyben; most a tanács elé a bizottsági jelentés.

Reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió