Nyitott könyv

2017. január 02., hétfő

A reformációi emlékévre készülve megújult Bibliamúzeumával várja a látogatókat a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiuma. Timár Gabriella Ullával, a múzeum vezetőjével végigjártuk a tárlatot, melynek a hivatalos megnyitójára januárban kerül sor.

Korán érkezem a Ráday utcába, így megnézhetem, hogy indul egy nap a múzeumban. Csendben figyelem, ahogy Ulla bekapcsolja az interaktív táblákat, a televíziókat, összerakja, majd „vízre" teszi Noé bárkáját. Ameddig gondosan előkészíti a helyszínt, körbenézek az első teremben – már a lépcsőről felkeltette érdeklődésemet az az installáció, melyen a Biblia könyvei szerepelnek egyenként, különböző színekkel jelölve. Ezeket kinyitva egy-egy képzőművészeti illusztráció látható és egy igeszakasz olvasható az adott bibliai könyvből – én pedig valóban meg is érkezem mire sorra megnézem őket.

Ulla közben elmondja, hogy már 1988 óta létezett a múzeum, mely régi formájában 2011 júliusáig működött. Addigra „kinőtték" az akkori helyiséget, elavulttá vált a kiállítás módja, ezért a régi szenespince átalakításába és felújításába kezdtek. Mialatt a munkálatok folytak, készült a terv az új múzeum berendezésére. A teljesen megújult Bibliamúzeum mai múzeumi rendszerekkel, interaktív megoldásokkal és különleges műtárgyakkal várja a látogatókat. „A kiállítás bemutatja, miért fontos a Biblia a mai korban, és reméljük, azt is, hogy valójában a Biblia nem a múzeumba, hanem mindennapi olvasásra ajánlott könyv" – teszi hozzá a múzeumvezető.

A cikk a reformacio.ma oldalon folytatódik.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió