Nemzetközi elismerést kapott a Bibliamúzeum

2017. június 22., csütörtök

Három díjat is elhozott a Bibliamúzeum az AVICOM F@IMP 2.0 fesztiválról június 14-én – erről kérdeztük Timár Gabriella lelkipásztort, a múzeum igazgatóját.

Meglepetésként ért minket az elismerés – mondja Timár Gabriella. – Tudtunk az ICOM-ról mint múzeumi világszervezetről, és három anyagunkat beküldtük az AVICOM F@IMP pályázatára. A demónk kicsit kapkodva készült, de fontosnak éreztük, hogy hírt adjunk magunkról. Alig akartam elhinni, amikor kiderült, hogy mind a három installációnk díjat kapott. Nagyon szeretem mindegyiket. Arany díjat kapott a Heródes-templom animációs filmje, amely gyönyörűen kiegészíti a szép makettet, ezüst díjas lett a kenyérszaporítás csodáját bemutató interaktív prezentáció, az Ábrahám útját bemutató interaktív térképünk pedig elhozta a bronz díjat.

Miért a kenyérszaporítás csodáját választották Jézus csodái közül?

Azért, mert ez a nem hívő embert is – hiszen őket is várjuk a múzeumba – megérintheti: olyan üzenete van, amely mássá tehetné a világot. Pál apostol írja a korinthusiaknak: „Mid van, amit nem kaptál volna?" A teremtés, az életünk, az egyediségünk mind ajándék, ahogy az is, hogy az ember mindennap kitárhatja a kezét Isten elé, hogy ő töltse azt meg, töltse meg az életét, napját, gondolatait, hiszen így tud az ember maga is adni abból, amit kapott. Fontos üzenet ez, és gyakran látom, hogy még azokat is megérinti, akik nem hívő, nem vallásos emberek. Boldog vagyok, hogy ezzel az installációval el tudjuk ezt mondani a hozzánk látogatóknak.

Milyen visszajelzéseket kaptak?

Jó volt megtapasztalni, hogy nemzetközi szinten elismerik a munkánkat. A díjátadón mindegyik installációról mondtam pár szót, és azt, mennyire hálás vagyok Istennek, hogy adott gondolatot, ötleteket, munkatársakat. Három informatikai csapat is segítette a munkánkat: Samu Bence, a MOME TechLab és a Pazirik Informatikai Kft. Nem kis feladatokat kellett megoldaniuk: Ábrahám útjánál például manuális felületet kellett digitálissal összehangolni. Fantasztikus, hogy működik, és megtekinthetjük Ábrahám útvonalának állomásait. Óriási élmény volt, hogy három díjat is elhoztunk orosz, spanyol, brazil, guatemalai múzeumok mellett, illetve az is, hogy idén, a reformáció ötszázadik évében az Evangélikus Országos Múzeum Luther Márton-kiállítása kapta az AVICOM Claude-Nicole Hocquard Nagydíját. Nagyon örülünk az ő sikerüknek is.

Hogyan ismerik idehaza a Bibliamúzeumot?

Speciális múzeum vagyunk. Ahogy a díjátadón is elmondtam, bibliamúzeumból jövök, de a Biblia nálunk nyitva van, történetei megszólítanak minket. A célunk továbbra is az evangélium hirdetése múzeumi körülmények között, értékeket bemutatva. Nagy álmom, hogy saját gyűjteményt kezdjünk létrehozni ókortudósokkal, egyiptológusokkal, teológusokkal együttműködve.

Megújult múzeum
A Bibliamúzeum 1988-ban jött létre a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumának épületében, jelen formájában tavaly télen nyitott meg. Az új kiállítás arra a kérdésre kíván választ adni, miért érdemes a Bibliát ma is kézbe ven­ni, kézbe adni és olvasni. A Biblia világát eredeti régészeti tárgyak, másolatok, hagyományos és informatikai interaktív eszközök segítségével mutatják be látogatóiknak.

Bagdán Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. június 18-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.