Kutatóműhely alakult a kárpátaljai reformátusság történetének szakszerű feltárására

2015. december 03., csütörtök

Narancsik Imrére, Nagymuzsaly mártír református lelkészére, lapszerkesztőre, történészre, teológiai tanárra emlékeztek a református egyház történetének kutatásával foglalkozó történészek és lelkészek részvételével november 27-én Nagymuzsalyban, ahol sor került a Narancsik Imre Kutatói Műhely alakuló ülésére is.

Szamborovszkyné Nagy Ibolya történész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense a megalakuló kutatóműhely kapcsán a Kárpátalja online hetilapnak elmondta: „A mi maroknyi csapatunk, amely ma szervezetté alakul, azt a feladatot tűzte ki, hogy Kárpátalja valós református egyháztörténetét tárja fel, lehetőleg történeti források alapján, de nem kizárva ebből a visszaemlékezéseket sem. Mert a mögöttünk álló hatvan évet elbeszélt történelemként is fel lehet tárni, ez az időszak nagyon sok hamis dokumentumot tett be a levéltárba arról, hogy hogyan éltek a reformátusok Kárpátalján. Mostanra alakult ki az a közösség, amely valószínűleg a tehetetlenségi erő következtében egymás felé tolt olyan embereket, akik valami oknál fogva vagy direkt módon kutatták a református egyházközösségek történetét Kárpátalján, vagy mint jómagam is, teljesen más területről érkeztem meg a reformátusság történetéhez... Azért szerettük volna, hogy Nagymuzsalyban alakuljon meg ez a közösség, mert a nevét a kutatóműhely Narancsik Imrétől kölcsönözte."


A találkozó résztvevői megkoszorúzták a mártír lelkésznek a nagymuzsalyi református templom falán 1993-ban elhelyezett emléktábláját

A megemlékezésre jelent meg a megalakuló kutatóműhely tagjainak – Fodor Gusztáv, Fodor Krisztina, Szabadi István és Szamborovszkyné Nagy Ibolya – első, a névadó életét és munkásságát bemutató kiadványa „Narancsik Imre, a tudós lelkész, próféta és mártír" címmel.

A kutatóműhely vezetőjévé Szabadi Istvánt, a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Levéltár igazgatóját választotta. Legfontosabb céljuk az elérhető levéltári források felkutatása és abból egy kutatható számítógépes adatbázis létrehozása.

forrás: karpataljalap.net

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.