„Boldogok, akik nem látnak és mégis hisznek”

2019. október 15., címkék: vakmisszió

Október 15-én, a fehér bot nemzetközi napján a református Vakmisszió Jakab Miklós lelkipásztorra és feleségére is emlékezik, akik ezt a szolgálatot elindították egyházunkban. Jakab Miklós (1912 – 2002) volt e szolgálati terület úttörője, felesége Jakab Miklósné Rácz Erzsébet Emma (1941 – 2019) diakónus, jeltolmács, Braille gépíró pedig segítőtársaként szintén sokat tett a látássérültekért. Idén február 14-én búcsúztunk tőle Karsay Eszter lelkipásztor szolgálatával. A temetésen elhangzott prédikációból sok mindent megtudhatunk Jakab Miklósné életéről:

Látni több, mint kinyitni a szemünket

2019. október 14., címkék: vakmisszió

„Mindig imádsággal indulok és azzal is jövök el, mert Isten az egyetlen, aki meg tudja vigasztalni, azokat, akik elveszítették a látásukat” – vallja Nógrádiné Kovács Alexandra, a Református Missziói Központ Vakmissziójának lelkipásztora. Október 15-e a fehér bot napja, ebből az alkalomból a református vakmisszióról és a látássérültek lehetőségeiről, mindennapjairól beszélgettünk.

Érintve – olvass!

2019. június 25., címkék: vakmisszió

„Isten igéjét ujjal érintve, Braille írással, azaz pontírással olvassák a látássérültek. A Magyarországi Református Egyház Vakmissziójának konferenciahetén arról volt szó, ami még ennél is fontosabb, hogy Isten Szentlelke érintse meg a szívünket, hiszen így tudjuk megérteni, mit akar nekünk mondani Isten azon keresztül, amit olvasunk." Nógrádiné Kovács Alexandra beszámolóját olvashatják.

„Csak jóakaróm volt”

2017. július 03., címkék: siketmisszió, jakab miklós, vakmisszió

Jakab Miklós egy életen át vállalta a vakok és siketek lelkigondozását, ismerte a Braille-írást és jelnyelven is prédikált a hallássérülteknek. A református lelkészre emlékeztek születésének 105. évfordulóján a Református Missziói Központban.

A református vakmisszió nyílt levele

2012. október 26., címkék: vakmisszió

Látássérült testvéreit köszönti a református vakmisszió a Látás hónapja alkalmából.

Hitmélyítő hét Tahiban

2011. április 28., címkék: vakmisszió, tahitótfalu

Ki a mi Istenünk? címmel hitmélyítő hétre hívogat a Magyarországi Református Egyház Vakmissziója. A programot Tahiban tartják június 14-e és 19-e között.

Adventi istentisztelet lesz a Vakok Intézetében

2010. december 11., címkék: advent, vakmisszió

Advent 4. vasárnapján istentiszteletet tartanak a Vakok Intézetében, amelyen fiatalok szolgálnak versmondással, énekléssel.

„Érintve láss” a Tiszáninnenen

2010. november 30., címkék: missziói központ (rmk), miskolc, vakmisszió, Hírek, Miskolc

Miskolcra érkezett a Református Missziói Központ „Érintve láss” – mind a négy magyarországi református egyházkerületre kiterjedő – programsorozata.

Vakok és látók kapcsolatának erősítése Nagykanizsán

2010. november 24., címkék: vakmisszió, missziói központ (rmk), Hírek

Az Érintve láss című programsorozat Nagykanizsán folytatódott, ahol Magyarné Balogh Erzsébet, az RMK igazgatója pontírásos Bibliai könyveket adott át.

Visszakerül egyházi üzemeltetésbe a balatonszárszói SDG-telep

2010. november 17., címkék: lőrincz szabolcs, Hírek, károli egyetem (kre), lelkészi nyugdíjellátás, egyszazalek, sdg konferenciatelep, zsinati tanács, egyszázalék, vakmisszió

A Zsinati Tanács szerdai ülésén döntött a konferenciatelep jövőjéről, elhatározta a nyugdíjrendszer hosszú távú átalakítását és elfogadta a Károli Egyetem 2009-es zárszámadását. A tanácsi tagok beszámolót hallottak az MRE idei költségvetésének folyamatairól, a jövő évi állami büdzsé egyházi kilátásairól és az egyszázalékos felajánlások 2010-es alakulásáról is.

Elfogadni azt, ami nem szokható meg

2010. november 15., címkék: missziói központ (rmk), jakab miklós, vakmisszió

Elindult a Református Missziói Központ Érintve láss programsorozata a Baross téri gyülekezetben, ahol vak emberek tettek tanúbizonyságot hitükről.

Zsinat: törvénymódosítások, múltfeltárás, Csillagpont, kitüntetések

2010. november 13., címkék: zsinati ülés, református cigánymissziós tanács, gazdálkodási törvény, parokiális könyvtár, andreas hess, lelkészi nyugdíjellátás, egyszazalek, kálvin emlékév, emlékhely bizottság, lelkészek jogállása, önkéntesség, sdg konferenciatelep, zsinati tanács, eu-elnökség 2011, zsinat, reformáció 500, református világközösség (rev), egyházközség, károli egyetem (kre), múltfeltárás, egyszázalék, vakmisszió

Csütörtökön és pénteken ülésezik a Zsinat, amely módosíthatja hazdákodásról szóló törvényt, az MRE Alkotmányát az egyházközségek státusza tárgyában és folytatja az új énekeskönyv előkészítését és a múltfeltárás folyamatát. 

Segítsük azokat, akik csak érintve látnak

2010. november 10., címkék: vakmisszió, missziói központ (rmk)

Magyarországon évente mintegy ötezer ember veszíti el a látását. Az RMK „Érintve láss” programjának célja a vakok és a látók összefogása a református közösségekben.

Amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős

2010. október 15., címkék: reformátusok lapja, vakmisszió, biblia

A Fehér bot napján Braille írással készült Bibliákat adott át a Vakok Állami Intézetének Magyarné Balogh Erzsébet, az RMK lelkész-igazgatója.

Braille Bibliákat adományoz az RMK

2010. október 15., címkék: vakmisszió

A Fehér Bot Napján, október 15-én, Braille Bibliákat adományoz a Református Missziói Központ a vakoknak és látássérülteknek.

Érintve láss!

2010. szeptember 24., címkék: érintve láss, missziói központ (rmk), vakmisszió

A Református Missziói Központ egyéves országos programja segítséget és motivációt próbál nyújtani a látássérült emberek gyülekezeti integrációjához.

Rászorulókat és segítőket keres a Vakmisszió

2010. szeptember 16., címkék: missziói központ (rmk), Nagyvilág, vakmisszió

Igényfelmérést végez a Református Missziói Központ: a látássérülteket, valamint a nekik segíteni tudó, önkéntes gyülekezeti tagokat, közösségeket is meg akarják találni.

Ez történt a Zsinat pénteki ülésén

2010. június 04., címkék: áhítat, Hírek, választójogi törvény, zsinati ülés, éves jelentés (mre), megemlékezés, makkai sándor-díj, trianon, református oktatás, bölcskei gusztáv, zsinat, vakmisszió

Pénteken véget ért a XIII. zsinati ciklus ötödik ülése, a trianoni békeszerződésről való megemlékezés volt a záró momentum.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.