A református világszervezet is cselekvésre buzdít klímaügyben

2019. szeptember 30., címkék: teremtésvédelem, református világközösség (rev)

A Református Egyházak Világközössége nyilatkozatban szólította meg tagegyházait és a nemzetközi ökumenikus közösséget és figyelmeztet az éghajlatváltozásból fakadó vészhelyzetre. A nyilatkozatot – mely szerint elérkezett a cselekvés ideje – a szervezet főtitkára, Christ Ferguson és Najla Kassab libanoni lelkésznő, a világszervezet elnökasszonya jegyzi.

„Isten teremtésbe szőtt bölcsessége”

2019. szeptember 25., címkék: teremtésvédelem, református világközösség (rev)

Biblia és biodiverzitás témájában szerveztek fotókiállítást nemzetközi ökumenikus szervezetek New Yorkban és Genfben.

A mi felelősségünk

2019. július 21., címkék: teremtésvédelem

Egyre több a református ökogyülekezet, amelyek kiemelt témaként foglalkoznak a teremtésvédelemmel. A valódi és egyre sürgetőbb változáshoz gondolkodásmódot kell váltania a civilizációnknak, amelynek megvalósításában az oktatás kaphat kulcsszerepet.

Fogjunk össze a Teremtés hetén!

2019. július 05., címkék: Pályázat, pályázat, teremtésvédelem, teremtés hete

A teremtett világ megőrzésében nagy szerepük van a helyi közösségeknek. Kis lépésnek tűnő cselekedeteink is sokat számíthatnak környezetünk védelmében. Az Ökogyülekezeti Mozgalom arra hívja az egyházi közösségeket, hogy a Teremtés Hete alkalmából (2019. szeptember 29. és október 6. között) szervezzenek helyi teremtésvédelmi megmozdulásokat.

Magyar egyházi program nyerte el a nemzetközi teremtésvédelmi díjat

2018. október 25., címkék: ökogyülekezet, teremtésvédelem

Az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat idén az „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben" elnevezésű magyarországi ökumenikus programot ismerte el a Roman Juriga Díjjal a szervezet októberi lengyelországi nagygyűlésén.

Hívő közösségek és a környezetvédelmi mozgalmak

2017. május 24., címkék: környezetvédelem, teremtésvédelem

Az Edinburghi Egyetem, az Egyesült Királyság Művészet és Bölcsészet Kutatótanácsa, valamit az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat (ECEN) közös szervezésében került sor egy három napos szimpóziumra május 18–20 között, amelyen a hívő közösségek teremtésvédelmi tevékenysége került fókuszba. A három nap során során a kutatók, szakértők és elkötelezett hívők keresték az utat a szorosabb együttműködésre, az egyházi közösségek segítésére.

A teremtésvédelem az evangélium tiszta megélése

2016. szeptember 26., címkék: teremtésvédelem, teremtés hete, szeged

Miért érkeznek Budapestről Szegedre kerékpárral egy istentiszteletre? Mit keres egy tengerimalac és egy növény egy templomban? Mitől több a teremtésvédelem, mint egy zöldmozgalom? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Teremtés hetének nyitó istentisztelete, amelyet szeptember 25-én tartottak Szegeden, a Kalkuttai Szent Teréz templomban. Az ünnepi hét idei témája az, hogy hogyan lehetünk szelídek a minket körülvevő teremtett világgal.

Víz a fenntartható jövőben

2016. június 21., címkék: kodácsy tamás, european christian enviromental network (ecen), teremtésvédelem

Több mint 80 küldött, 23 európai országból vett részt Helsinkibe, az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat (ECEN) 11. Nagygyűlésén, ahol egyházunkat Szűcs Boglárka ökogyülekezeti referens, valamint Kodácsy Tamás, az ECEN Teológia munkacsoportjának vezetője képviselte.

Elméleti kérdések, gyakorlati válaszok

2016. június 09., címkék: ökogyülekezet, teremtésvédelem

A debreceni Megújuló Energiaparkot június első hétévégéjén olyan látogatók vették birtokba, akik szerettek volna jobban megismerkedni a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségekkel. Az egyre közismertebb napelemek és napkollektorok mellett itt más fejlesztésekkel is találkozhattak.

Teremtésvédelem a gyakorlatban

2016. június 09., címkék: közéleti és kulturális központ (rkkk), ökogyülekezet, teremtésvédelem

Az Ökogyülekezeti Mozgalom „Egy házunk van" elnevezésű konferenciája nemcsak elméleti előadásokkal és megújuló energiaforrások bemutatásával várta résztvevőit, hanem olyan, már megvalósult teremtésvédelmi gyakorlatokkal, melyek minőségi változást hoztak egy-egy közösség életébe.

Egy házunk van

2016. június 07., címkék: közéleti és kulturális központ (rkkk), ökogyülekezet, kodácsy tamás, teremtésvédelem

Egy otthonunk van, a Föld, ezért arra jó sáfár módjára nagyon kell vigyáznunk – ez volt az üzenete annak a teremtésvédelmi konferenciának, amelyet a fenti címmel rendezett meg június 3–4-én Debrecenben a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Tanácsa, a Református Közéleti és Kulturális Központ, valamint a rendezvénynek otthont adó Megújuló Energiapark.

A párizsi klímaegyezmény a reménység jele

2015. december 15., címkék: teremtésvédelem, európai egyházak konferenciája (cec), párizs

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) sajtónyilatkozatban méltatta a nemrégiben lezárult klímacsúcson elfogadott dokumentumot.

Egy igazságosabb és fenntarthatóbb holnapért

2015. november 08., címkék: teremtésvédelem, európai egyházak konferenciája (cec)

Október 12-14. között Németországban rendeztek konferenciát a környezeti igazságosság témájában, melyen európai egyházak vezetői is részt vettek, többek között Heinrich Bedford-Strohm (EKD elnök püspök), Emmanuel metropolita (CEC alelnök), valamint finn és norvég püspökök. Az egyházi vezetőkkel egy panelbeszélgetésre is sor került, ezen Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok mutatta be egyházunk ökogyülekezeti programját. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) a találkozó végén az alábbi levelet fogalmazta meg a Zarándoklat az Éghajlati Igazságosságért és az ENSZ Párizsi Klímacsúcsával kapcsolatban.

Egyházi vezetőkkel egyeztetett Áder János a párizsi klímacsúcsra készülve

2015. október 29., címkék: teremtésvédelem

Az élő bolygót olyan állapotban kell az utódokra hagyni, ahogy kaptuk – hangsúlyozta az államfő  október 28-án, amikor Veres András római katolikus és Szabó István református püspököket fogadta hivatalában. Az egyházvezetők és az elnök egyetértettek abban: ez a párizsi klímakonferencia tétje.

Ökogyülekezetek jelentkezését várják

2015. július 09., címkék: teremtésvédelem, pályázat, Pályázat, ökogyülekezet

A Magyarországi Református Egyház (MRE) Ökogyülekezeti Mozgalma idén is meghirdeti pályázatát az Ökogyülekezeti cím és díj elnyerésére.

Teremtett világ és emberi méltóság

2015. június 05., címkék: teremtésvédelem, fabinyi tamás

Június 5-e a környezetvédelmi világnap. Fabiny Tamás evangélikus püspököt kérdezte az evangelikus.hu a teremtett világért való felelős gondolkodásról, az egyház teremtésvédelmi megközelítéséről.

Ismét teremtésvédelmi versenyt hirdettek

2015. május 30., címkék: teremtésvédelem, ifi

A református Ökogyülekezeti Mozgalom és az evangélikus Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport harmadszor hirdet országos teremtésvédelmi versenyt középiskolásoknak.

Mindent az Atya teremtéséért

2014. október 06., címkék: teremtésvédelem, teremtés hete

„Egyházakként és hitközösségekként arra hívattunk el, hogy óvjuk környezetünket, melyet Isten teremtett, s melynek így minden élő teremtmény a része" – nemzetközi keresztény teremtésvédelmi konferenciát tartottak Balatonszárszón. A huszonnégy ország képviselői arra kérik az európai egyházakat és azok vezetőit, hogy válaszoljanak a klímaváltozást előidéző lelki és fizikai válságra.

Ezt a világot kell megőrizni

2014. szeptember 29., címkék: ökogyülekezeti díj, teremtésvédelem, teremtés hete, ökogyülekezet, kodácsy tamás

A teremtésvédelem iránt elkötelezett gyülekezetek munkáját díjazták a Teremtés Hete idei nyitó istentiszteletén, mely egyben az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat magyarországi nagygyűlésének megnyitója is volt.

Energia, klímaváltozás és az egyházak szerepe

2014. szeptember 27., címkék: teremtésvédelem, teremtés hete, reformátusok lapja, kodácsy tamás

A Teremtés hetének idei témája: mit tud tenni az egyház az ökológiai válságban? Minden környezetvédelmi megfontoláson túl az energia és a klímaváltozás kérdése végső soron spirituális kérdés. Ez teremtésvédelmi ügy.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.