Ösztöndíj, ami kimozdít a hétköznapokból

2019. március 20., címkék: németországi magyar nyelvű protestáns gyülekezetek szövetsége, németország, diaszpóra

Stabilitást és lelkierőt ad a németországi diaszpóragyülekezetekben végzett szolgálat az Adamek házaspárnak. Norbert református lelkészként, Zsófia gyülekezeti munkatársként vesz részt a Kőrösi Csoma Sándor-programban. Három gyermekükkel együtt költöztek ki ideiglenesen Hannoverbe, hogy a helyi református lelkész munkáját segítsék, így a saját bőrükön tapasztalták meg, mekkora ereje van az anyanyelvű, keresztyén közösségnek a külföldön élők számára.

Ami összeköt

2017. október 01., címkék: németországi református szövetség, németország

Szeptember 28 és 30. között az alsórajnai Moers városában ülésezett a mintegy kétmillió egyháztagot képviselő Németországi Református Szövetség (RBD).

Odaítélték az egyházi újságíróknak járó díjat

2012. július 23., címkék: kitüntetés, németország

A Német Protestáns Sajtószolgálat (EPD) tájékoztatása szerint idén két nő nyerte el a kelet-európai egyházi újságírókat támogató díjat.

Jubileumi börtönlelkigondozói konferencia Németországban

2012. május 14., címkék: konferencia, németország, börtönlelkész

Alexandersbadban rendezték meg május 9-11 között az idei Németországi Evangélikus Börtönlelkigondozói Konferenciát (Konferenz für Gefängnisseelsorge in Deutschland), melyen egyházunkat Szűcs M. Klára, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet börtönlelkésze képviselte.

Németországi ösztöndíjprogram fiataloknak

2012. május 08., címkék: Pályázat, németország, pályázat

Tizenhat fiatal utazhat ki idén ösztöndíjjal Németországba, akik hazájukban demokráciára neveléssel, aktív állampolgárságra neveléssel foglalkoznak. Jelentkezési határidő: május 31.

Tanácsok kiégett lelkészeknek

2012. május 02., címkék: lelkészség, németország

Az utóbbi öt évben egyre több lelkész és egyházi dolgozó merül ki – derül ki a német egyházi sajtó híradásaiból.

Nemzetközi összefogás Luther templomáért

2012. április 18., címkék: németország, wittenberg, luther, adománygyűjtés

Kisebbségben élő protestáns egyházak és szórványközösségek a világ minden pontjáról támogatják a wittenbergi vártemplom felújítási munkálatait. Eddig tízezer eurót gyűjtöttek.

Lelkész lett a német államfő

2012. március 20., címkék: joachim gauck, politika, németország

A keletnémet protestantizmus hatalma épül ki Németországban – hangzott el több helyütt annak kapcsán, hogy Joachim Gauck evangélikus lelkész személyében március 18-án megválasztották az új német államfőt.

Egyház közeli vállalkozók továbbképzése Németországban

2012. február 03., címkék: németország

Az Initiative Egyesület célja a protestáns erkölcsi normák alapján álló felelősségteljes vállalkozói gyakorlat elősegítése a közép- és kelet-európai gazdaságban. Ennek előmozdítására és az egyházhoz közel álló vállalkozók támogatására továbbképzési lehetőséget biztosít olyan németül beszélő gyülekezeti tagok számára, akik saját vállalkozást vezetnek, vagy cégalapításon gondolkoznak.

XVI. Benedek pápa Luthert méltató szavai nem hitelesek?

2011. október 21., címkék: ökumené, ökumene, xvi. benedek pápa, németország, Ökumené

A pápa németországi látogatása sokaknak okozott csalódást. Ulrich H. J. Körner bécsi professzor véleménye szerint XVI. Benedek erfurti látogatása az élő bizonyíték arra, hogy jelenleg nem sok esély mutatkozik a protestáns-katolikus párbeszéd elmélyítésére.

Születőben a Németországi Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége

2011. június 06., címkék: német protestáns egyház (ekd), németország

Ismét Hannoverben üléseztek a németországi magyar protestáns gyülekezetek, a magyarországi egyházak és a Németországi Protestáns Egyház (Evangelische Kirche in Deutschland - EKD) képviselői, hogy a magyar gyülekezetek jövőjéről tanácskozzanak. Az egyeztetés elsődleges célja a magyar közösségek által létrehozandó bejegyzett egyesület alapszabályának kidolgozása volt.  

Németország a legtoleránsabb ország

2010. december 10., címkék: Ökumené, vallási tolerancia, németország, ökumené

Thomas de Maiziére német szövetségi belügyminiszter Göttingenben kijelentette: hazájában példaértékű a különféle vallások és felekezetek munkája és együttélése.

Kultúrákat összekötő, rasszizmus ellenes kalendárium 2011-re

2010. november 07., címkék: németország

Németországban már kapható az a 2011-es kalendárium, aminek tartalmát faji megkülönböztetés elleni képek, szövegek, versek, bibliai igék alkotják.

A reformáció még mindig forradalmi erejű – Halloween ellenére

2010. október 31., címkék: luther, németország, halloween, Gyülekezeti hírek, Nagyvilág, reformáció hónapja

Németországban, a reformáció szülőföldjén október 31-én mindenütt hálaadó istentiszteletet tartanak a protestánsok – az amerikanizált Halloween közben.

A Csend Éve népszerű német nyelvterületen

2010. augusztus 26., címkék: Nagyvilág, alternatív egyházi alkalmak, németország

Fedezzük fel Isten életritmusát! – ez a mottója az egyre népszerűbb kezdeményezésnek, amely során sok szó esik a csendről szóló bibliai helyekről, így átélni Istent a csendben.

Schneider EKD elnök levélben gratulál az új német szövetségi elnöknek

2010. július 01., címkék: nikolaus schneider, Ökumené, Nikolaus Schneider, ökumené, németország, német protestáns egyház (ekd), állam-egyház kapcsolatok

Nikolaus Schneider református prézesz, a Németországi Protestáns Egyház elnöke levélben gratulált Németország új szövetségi elnökének, Christian Wulffnak.

Érdekes könyv az áldásról különkiadásban

2010. július 01., címkék: Nagyvilág, könyvbemutató, németország

Magdalene L. Frettlöh érdekes és igen hasznos, tanulságos könyvet írt „Az áldás teológiája” címmel. A német Gütersloh kiadónál most negyedik kiadása után különkiadásban jelent meg nagyszerű munkája.

Amerikai református teológus kapta a Barth Károly-díjat 2010-ben

2010. június 23., címkék: Nagyvilág, németország, barth károly

  A Protestáns Egyházak Uniója (UEK) Németországban 1986-ban alapította a Barth Károly-díjat, amivel két évenként ismerik el a legjelentősebb tudományos-teológiai vagy a kiemelkedő bizonyságtevő keresztyén (köz)szolgálatot. Idén George Hunsinger princetoni/USA református teológusnak ítélte oda a háromtagú zsűri a díjat.

A bevásárlóközpont nem helyettesíti a templomot!

2010. május 28., címkék: Ökumené, németország, ökumené

A német baloldal egyik vezéralakja, Oskar Lafontaine, aki fiatalabb korában jezsuita szemináriumot is látogatott, felhívta a figyelmet a vallások fontos szerepére, melyek a társadalom nélkülözhetetlen alkotóelemei.  

Csernobil-gyerekek Hannoverben

2010. május 28., címkék: Ökumené, ifjúsági misszió, németország, ökumené

Idén huszadik alkalommal jönnek csernobili gyermekek Hannoverbe, akik sugárfertőzést kaptak. Vendéglátójuk a Hannoveri Evangélikus Tartományi Egyház.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.