Egyiptomi protestánsok elítélték a pénteki terrortámadást

2017. november 24., címkék: egyiptom, közel-kelet, terrorizmus

Dr. Andrea Zaki, az Egyiptomi Protestáns Egyházak elnöke elítélte a terrortámadást, ami a Sínai-félsziget Bir al-Abed nevű városában található Al-Rawda Mecsetben érte az imára összegyűlő embereket.

A teljes evangéliumot ünnepelték Egyiptomban

2017. november 21., címkék: reformáció 500, közel-kelet, egyiptom, közel-keleti reformátusok

Az egyiptomi protestánsok Kairóban ünnepelték a reformáció 500 éves jubileumát nemzetközi vendégek, köztük Heinrich Bedform-Strohm, a Német Protestáns Egyház elnöke és Chris Ferguson, a Református Egyházak Világközösségének főtitkára jelenlétében. A nemzetközi küldöttség a kopt pápával és Egyiptom elnökével is találkozott.

Az EVT elítélte az egyiptomi merényletet

2017. május 27., címkék: terrorizmus, kopt keresztyének, egyiptom

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közleményében felszólította az egyiptomi elnököt, hogy haladéktalan tegyen intézkedéseket a vallási közösségek védelmében.

Keresztyének elleni merénylet Egyiptomban

2017. április 09., címkék: egyiptom, kopt keresztyének, terrorizmus, keresztyénüldözés

Virágvasárnapot ünneplő kopt keresztyénekre támadtak Egyiptom északi részén április 9-én.

Elítélték az egyiptomi keresztyének elleni terrortámadást

2016. december 14., címkék: keresztyénüldözés, terrorizmus, kopt keresztyének, egyiptom

A parlament december 13-án 175 igen, 1 nem, 3 tartózkodó szavazattal határozatot fogadott el annak érdekében, hogy a világszerte tapasztalható keresztényüldözésekre felhívja a figyelmet. 2015-ben 7100 keresztényt végeztek ki a hite miatt, nyolcvan országban üldözik a keresztényeket. 130 millió embert folyamatosan üldöznek, miközben tavaly 2400 templomot ért támadást.

Nyolcmilliós kisebbségért imádkozunk

2014. január 30., címkék: egyiptom, ökumenikus női világimanap, reformátusok lapja

Bele sem gondolunk, milyen fontos, hogy az éltető víz elárassza a pusztaságot – ahogy abba sem, milyen az, ha keresztyén hitünk miatt másodrendű állampolgárok vagyunk. Az egyiptomi kopt asszonyok által előkészített imanapi anyag mindkettőre emlékeztet – hangzott el az ökumenikus női világimanap előkészítő konferenciáján január 25-én Budapesten.

Egy kopt miniszter Egyiptomban

2012. augusztus 06., címkék: egyiptom, kopt keresztyének

Egy hónappal azután, hogy az Iszlám Testvériség jelöltjét, Mohamed Mursit beiktatták Egyiptom elnöki tisztébe, a kopt egyház félelmei beigazolódni látszanak. Az egyház vezetői szerint a keresztyének nincsenek megfelelően képviselve a frissen felállított kormányban, ugyanakkor iszlamista támadásokkal kell szembenézniük.

Egyiptomi Teréz anya

2012. augusztus 01., címkék: szegénység, kopt keresztyének, egyiptom

Maggie Gobran a Kairói Amerikai Egyetem professzoraként dolgozott Egyiptomban, mikor az élete egy különleges találkozás következtében gyökeresen megváltozott.

Hogyan tovább keresztyénként Egyiptomban?

2012. július 14., címkék: murszi, egyiptom, kopt keresztyének

Egyiptom első demokratikus úton választott elnöke Mohamed Murszi egyik alelnökéül egy nőt, a másik alelnöki posztra pedig egy keresztyént jelöl ki, nyilatkozta a CNN hírcsatornának Ahmed Deif, elnöki tanácsadó. „Egyiptom történelmében először – és itt nem csak a modern időkről van szó – nő tölti majd be az egyik alelnöki pozíciót. A másik posztra pedig nem csupán egy olyan alelnök kerül, aki egy felekezetet képvisel, hanem olyan, aki hatalommal rendelkezik, és az elnöki kabinetet tanácsaival fogja befolyásolni."

Hívei gyászolják III. Senudát

2012. március 20., címkék: egyiptom, in memoriam, egyházak világtanácsa (wcc), kopt keresztyének, In memoriam

Március 17-én szombaton, 88 éves korában elhunyt a III. Senuda, a kopt keresztény egyház vezetője. Amellett, hogy többek között Egyházak Világtanácsának, valamint a Közel-keleti Egyházak Tanácsának vezetői pozícióját is betöltötte, fáradhatatlanul dolgozott a kopt keresztény és muszlim közösségek békés egymás mellett éléséért Egyiptomban.

Ismét égnek a koptok házai Egyiptomban

2012. január 20., címkék: kopt keresztyének, egyiptom

Egyiptom déli részén, a Rahmanija-Kebli nevű faluban keresztyénellenes muszlim akcióra került sor. A kopt közösségeket vélhetően meg akarják akadályozni abban, hogy részt vegyenek a választásokon.

Arab tavaszból keresztyén tél lehet?

2011. december 15., címkék: egyházak világtanácsa (wcc), kopt keresztyének, egyiptom

Az egyiptomi egyházak imádkoznak és segítik a bevándorlókat, akik a politikai zűrzavar, erőszak és a bizonytalan jövő miatt inkább haza menekülnek. Nagyon nagy szükség lenne a stabil demokratikus társadalmak kialakítására, máskülönben az „arab tavasz” „arab télbe” fordulhat, mely során fenn áll a veszélye a vallási kisebbségek üldözésének.

Újabb vallási összetűzés Kairóban

2011. október 10., címkék: keresztényüldözés, egyiptom

Tiltakozó kopt keresztények csaptak össze az egyiptomi biztonsági erőkkel Kairóban október 9-én vasárnap este. Az erőszak cselekményeknek halálos áldozatai is vannak.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.