A böjt nem cél, hanem megszentelődésünk egyik útja

2020. február 29., címkék: böjt

Böjtölni annyit jelent, hogy lemondunk valamiről egy nagyobb jó érdekében – véli Hodossi Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Gyakorlati Teológiai Tanszékének főiskolai docense, akivel a böjtről és annak hitünkre gyakorolt hatásáról beszélgettünk.

Böjt idején odafigyelést vár a keresztyénektől az Úr

2019. március 09., címkék: kocsev miklós, interjú, böjt

Egyre inkább jellemző, hogy a református gyülekezetek tagjai is böjtölnek húsvét előtt. A böjtről, annak szerepéről és jelentőségéről Kocsev Miklóssal, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánjával beszélgettünk.

Virágvasárnapi felismerés

2018. március 24., címkék: virágvasárnap, böjt

„A virágvasárnapi evangélium az alázatosan hozzánk közeledő Jézust mutatja meg. Egyedül és mindig őt illeti minden köszöntés és áldás – őt, aki az Úr nevében jön!" Nyilas Zoltán vigárvasárnapi írása.

Mi miért és hogyan böjtölünk?

2018. március 18., címkék: gondolatok, böjt

„Isten arra adta nekünk a böjtöt, hogy erőt nyerjünk általa, és teljes szívvel hozzá és embertársainkhoz forduljunk” – Szenczi László gondolatai az ide böjt ötödik vasárnapjára.

A lélek ép otthona

2018. március 10., címkék: böjt

„Ezekben a hetekben megvizsgálhatjuk, mi az, ami hasznos és értékes számunkra, és lemondhatunk a haszontalan dolgokról” – az idei böjt negyedik hetén annak jártunk utána, hogyan vélekedik erről az időszakról egy lelkipásztor és egy dietetikus.

Mire szánod magad a böjtben?

2018. március 03., címkék: böjt

„A böjt napi gyakorlat, belső átformálódás, ráhangolódás az ünnepre. Ha konkrét célt is kitűzünk, akkor kézzelfogható értelme is van ennek az időszaknak" – Bölcsföldi András írása.

Vákuum

2018. február 25., címkék: böjt

„A megüresedett, gazdátlan, felszabadult időnkre – böjtben vagy böjtön kívül – azonnal bejelentkezik valaki, valami" – Kereskényi Sándor írása a böjtről.

Böjti minőség, minőségi böjt

2018. február 17., címkék: böjt

Nagyböjt kezdetén újra kutatjuk ennek a hathetes időszaknak az értelmét. Hogyan lehet sikeres és tartalmas a böjtünk? Pap Ferenc írása nagyböjt első vasárnapjára.

„Jézus király és magát annak vallja...”

2017. április 08., címkék: virágvasárnap, reformátusok lapja, böjt

Nem hozzuk-e magunkkal virágvasárnapi és majd húsvét ünnepi istentiszteleteinkre a világ ránk ragadt porát? Virágvasárnap igazi ünneplésének lehetősége, hogy engedjük: ő tisztítson meg ezektől minket. Páll László virágvasárnapi írása.

Virágvasárnapi ünnep Debrecenben

2017. április 05., címkék: Debrecen, debrecen, böjt

Virágvasárnapi közös ünnepre hívják az önkormányzat és a történelmi egyházak helyi vezetői a debrecenieket április 9-én.

A nagy találkozás

2017. április 02., címkék: böjt

Ha Isten elkészít nekünk egy pillanatot, amiben felismerések rejlenek, akkor két kézzel ragadjuk meg azt, és el ne játsszuk, mert olyan pillanat többé talán nem adatik. Révész Jánosné írása böjt ötödik vasárnapjára.

Mire lehet elég a sivatag?

2017. március 25., címkék: böjt

Júdea pusztáját egy évben csak néhány órára árasztja el a jótékony csapadék. Viszont akkor olyan történik, ami egyébként elképzelhetetlen. Szalay László Pál írása böjt negyedik vasárnapjára.

Böjti elmélkedés

2017. március 18., címkék: böjt

„Az igazi böjt számomra az, ha a drága és pótolhatatlan időmből különítek el egyre többet az Atyával való közösségre, amelyben még jobban megismerem őt, amely során feltöltődik a lelkem, és amikor átveszem tőle a napi vagy heti feladatomat" – Hajdú Ferenc írása böjt harmadik vasárnapjára.

Böjti szél

2017. március 12., címkék: böjt

„A böjt, mint út, vezet a cél felé. S ha a cél az Úr Jézusban való életem erősödése, mélyülése, akkor a lemondás – bármiről – a saját érdekemben történik." Gál Judit írása böjt második vasárnapjára.

A beteljesedett remény hírnöke

2017. március 04., címkék: nagyböjt, böjt

A böjti idő alkalom arra, hogy az ember reagáljon Isten felhívására, ahogy Anna prófétanő is tette. Jakab Bálint Mihály írása böjtfő vasárnapjára.

Böjti liturgiai javaslat

2017. március 02., címkék: liturgiai és himnológiai bizottság, egyházzene, generális konvent (gk), böjt

A Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottsága az elmúlt évhez hasonlóan az előttünk álló böjti időre idén is közzétette javaslatait.

Nagyböjt kezdete

2017. február 28., címkék: nagyböjt, böjt

Hamvazószerdával kezdődik és húsvétig tart a hathetes nagyböjti időszak. Lehet ez egy olyan befelé figyelő időszak az életünkben, mely közelebb visz Istenhez.

A böjti istentiszteletek tapasztalatai

2016. április 13., címkék: Generális Konvent, böjt, liturgiai bizottság (konvent), generális konvent

A Generális Konvent Liturgiai Bizottsága a 2016. február 14-ével kezdődő hat böjti vasárnapra istentiszteleti rendeket dolgozott ki és ajánlott kipróbálásra.

Százhúsz tavasz nyomában

2016. március 21., címkék: budai gyülekezet, reformátusok lapja, évforduló, virágvasárnap, böjt

Különleges körülmények között találkozott idén a virágvasárnap, az emlékezés és a hála a Budai Református Egyházközségben, ahol a templom felszentelésének 120. évfordulóját ünnepelte a gyülekezet.

Böjt hatodik vasárnapjára

2016. március 19., címkék: fekete ágnes, áhitat, áhítat, ahitat, böjt

„A világ először ünnepel, azután jön a másnaposság. Krisztus követői először böjtölnek, azután ünnepelnek" – Fekete Ágnes áhítata.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.