Lelkipásztort keres a felsőőri gyülekezet

2018. augusztus 08., címkék: ausztria, pályázat, Pályázat

Nyugdíjazás folytán az ausztriai gyülekezetben megüresedik a lelkipásztori állás.

1938-ban az egyházakat is megszállta a gonosz szellem

2018. március 22., címkék: ausztria

Az osztrák keresztyén egyházak elismerik felelősségüket a 80 évvel ezelőtt, az 1938. március 13-án történtek kapcsán, ami Ausztria a nemzetiszocialista Német Birodalomhoz csatolásához vezetett. „A keresztyén egyházakat is megérintette a gonosz szelleme, ami utat nyitott a nemzetiszocialista rendszer előtt. Néhány egyház nemcsak az Ausztria Németországhoz csatolását jelentő „Anscluss"-t ünnepelte, hanem teljesen magáévá tette a nemzetiszocialista politikát, legyen szó az antiszeminitmusról, vagy az értéktelennek vélt életek kioltásáról. Mindezt mi ma, szégyenkezve, az evangélium elárulásának tartjuk" – olvasható az Osztrák Egyházak Ökumenikus Tanácsának az Anschluss 80. évfordulóján kiadott nyilatkozatában.

Az osztrák evangélikus püspök szerint a menekültek adni is tudnak

2015. szeptember 05., címkék: ausztria, menekültügy, osztrák evangélikus egyház

Michael Bünker, aki egyben az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) is főtitkára, egy tegnap véget ért ökumenikus fórumon nyilatkozott a menekülthelyzetről. A javak igazságos elosztása lelkileg is jót tenne a társadalomnak – mondta.

Vállaljuk a református családhoz tartozásunkat Ausztriában is!

2012. augusztus 09., címkék: generális konvent elnöksége, ausztria

A Generális Konvent Elnöksége szombathelyi ülésén foglalkozott az Ausztriai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat helyzetével. A Kárpát-medencei református egyházkerületi elnökségeket tömörítő testület ennek nyomán most felhívással fordul az Ausztriában munkát vállaló magyar reformátusokhoz, hogy lehetőségük szerint vegyenek részt a közösség anyagi támogatásában.

Diaszpóra a szomszédban

2012. június 19., címkék: ausztria, generális konvent elnöksége

Egyre több magyar költözik Ausztriába a biztos megélhetés reményében. A magyar–osztrák határ átlépése menedéket kínált az ’56-os forradalom és a ’80-as évek rendszerváltó forrongásai között is, jelenleg pedig a kilátástalanság és a munkanélküliség elől menekülők telepszenek le a határ túloldalán. Az Ausztriában élő magyar reformátusok lelkigondozását évtizedek óta az Ausztriai Református Egyház magyar ajkú lelkigondozói szolgálata végzi. A Generális Konvent elnökségi ülésén többek között a finanszírozási gondokkal küszködő Ausztriai Magyar Lelkigondozói Szolgálat támogatásának lehetőségeiről is tárgyaltak.

A grazi egyetem lesz az európai teologizálás központja?

2010. július 14., címkék: ausztria, Ökumené, grazi folyamat, teológia, ökumené

A „grazi folyamatról” szóló konzultáció, ami az európai teologizálás fórumát hivatott létrehozni, nemrég ért véget az osztrák egyetemi városban. Az ottani egyetem lesz várhatóan az európai teológiaművelés tudományos központja.

Világimanap a szomszédságban

2010. február 24., címkék: Nagyvilág, ausztria, női világimanap

Az osztrák világimanapi mozgalom hatvan évnyi múltra tekint vissza. A háttérmunka, és a lebonyolítás méreteit mutatja, hogy immár önálló egyesületi formában működnek. Elnökükkel, az erdélyi szász származású Marianne Domby-val beszélgettem tapasztalataikról, sikereikről, és élményeikről azon a konferencián, amelyet 2009. november 6. és 8. között tartottak a festői szépségű Spital am Phyrn-ben.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.