Viharkárok az Őrségben

2017. augusztus 23., szerda

Súlyos viharkárok érték a Nyugat-Dunántúlt augusztus 10-én, legsúlyosabban az Őrségi Egyházmegyét. Számtalan ház, középület, templom megrongálódott. A Magyarországi Református Egyház a Dunántúli Egyházkerülettel közösen közadakozást szervez a károk enyhítésére és a helyreállítások költségeire.

Adománygyűjtés az őrségieknek
Zsinat elnöksége kéri, hogy a gyülekezetek ajánlják fel az augusztus 27-i vasárnapi istentiszteletük perselypénzét erre a célra. Az adományok a Dunántúli Református Egyházkerület alábbi számlaszámára küldhetők, amelyre egyéni felajánlásokat is lehet tenni: 11748007-20902492. Az adományoknál fel kell tüntetni az „Őrségi viharkár" közleményt.

Az egyházkerület vezetősége a vi­har utáni napon, augusztus 11-én, pénteken kapta a hírt a pusztításról. Vasárnap délután az egyházkerület vezetői, Steinbach József püspök, Köntös László főjegyző, Bellai Zoltán főtanácsos és az egyházmegye elnöksége, Szakál Péter esperes és Balogh Péter egyházmegyei gondnok együtt bejárta a fontosabb helyeket, és személyesen bátorították a helyieket.

„Amikor mi mentünk, a rengeteg munkának köszönhetően már konszolidált állapotokat láttunk. Megígértük, hogy az országos egyház vezetőivel is felvéve a kapcsolatot, megpróbálunk segíteni. A kegyelmi állapotot is megtapasztaltuk, hogy az Úristen a bajban is mennyire gazdája az eseményeknek. Jó volt látni, hogy összefogtak az emberek, vasárnap ott voltak az istentiszteleten, egyébként pedig egymást támogatva próbáltak úrrá lenni a helyzeten. Különösen jólesett, hogy Bogárdi Szabó István, a Zsinat lelkészi elnöke felhívott telefonon, és a zsinati elnökség országos gyűjtést hirdetett meg. Erre most valóban nagy szükség van, köszönjük az országos összefogást” – fogalmaz Steinbach József dunántúli püspök, aki hangsúlyozza: „Nem tudjuk a miérteket, hatalmas próbatétel ez, viszont a kegyelmi állapoton túl azt is megtapasztaltuk, hogy az Úristen nemcsak az eseményeket tartja kézben ilyen nyomorúságos helyzetben is, hanem az emberi szíveket is összefogja, és az adott gyülekezetek valódi közösséggé lettek a cselekvő szeretetben.”

A Dunántúli Egyházkerület püs­pöke a Reformátusok Lapja hasábjain keresztül is megköszöni a lelkészek és a gyülekezeti tagok hitét, helytállását és azt, hogy a lelkipásztorok a polgármesterekkel együtt a közösség élére állva, az embereket bátorítva helytálltak. „Azt tudom kérni, hogy a gyülekezetek vegyék komolyan az országos gyűjtés felhívását, hiszen most az adományainkkal tudunk segíteni. Amint Pál apostol a korinthusi levélben mondja, »a jókedvű adakozót szereti Isten« (2Kor 9,7). Adjunk példát az adakozásból, hordozzuk imádságban az őrségieket augusztus 27-én” – hívja fel a figyelmet Steinbach József.

Krisztussal az őrségi viharban
A vihar nemcsak pusztított, hanem igazi közösségeket is épített a térségben. A nyugati határ mellett fekvő településeket hat nappal a szélvihar pusztítása után látogattuk meg.

A cikk megjelent a Református Lapja augusztus 27-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.