Tekintetbe kell venni másokat

2014. július 01., kedd

Öt éve még egy romos épület állt ott, ahol ma már hatvan idős ember számára biztosítanak helyet, hogy társaságban, hasznosan és felügyelet mellett tölthessék napjaikat – ezért a felújított idősek otthonáért adtak hálát Baján.

Fél évtizede a fokozódó anyagi terhek és nehezedő társadalmi problémák hatására a bajai önkormányzat úgy döntött, hogy a Magyarországi Református Egyházzal közösen karolják fel a város elesettjeit, így alakulhatott meg a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény. Az eltelt időszakban az intézmény sokat tett azért, hogy segítsen a bajbajutottakon: többek között támogató szolgálatot, közösségi pszichiátriai ellátást, Fogyatékosok Nappali Intézményét, idősek otthonát működtetnek, de számos módon gondoskodnak a hajléktalanokról is.

Ezúttal a felújított idősklub apropóján adtak hálát az egybegyűltek, akiket Bölcskei Gusztáv püspök úr köszöntött Pál rómaiakhoz írt levelével (Róm 14,13-18). A püspök úr felhívta a figyelmet arra, hogy ez az ige is arról szól, hogy tekintettel kell lenni másokra, nem szabad megütközést vagy elbotlást okozni testvéreinknek. „Ezzel kezdődik a diakónia, hogy észrevegyünk valakit, akit más nem vagy nem szívesen. Ha nem nézünk egymásra, hanem elfordítjuk a fejünket, akkor eljuthatunk addig, hogy még azt is elpusztítjuk, aki a legközelebb áll hozzánk" – utalt Kain és Ábel történetére, mikor „Kain emiatt nagy haragra gerjedt, és lehorgasztotta a fejét" (Móz 4,5). Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta, hogy itt élnek köztünk azok, akik nem csak szép szavakat akarnak hallani, hanem azt, hogy tekintetbe vegyük őket – csak így kerülhetünk közel Isten országához.

A püspök szavai után a Cédrus kórust hallgathatták meg a megjelentek, majd Czibere Károly szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, az MRE Szeretetszolgálati Iroda korábbi vezetője szólt, aki elmondta, államtitkárként szeretné még jobban ráirányítani a figyelmet azokra a műhelyekre, ahol kiemelkedő munka zajlik. „Volt olyan újságíró, aki szélmalomharcnak nevezte a szociális munkát. Ezek az alkalmak azok, melyek bizonyítják, hogy ez nem így van" – mondta az államtitkár, aki visszautalt a püspök úr szavaira is: „A tekintetbe vételnek fontos része az alázat: fel kell ismernünk, hogy nem a szociálpolitika a legfontosabb, hanem azok a műhelyek, ahol alázattal ráközelítenek a problémákra. E műhelyek tudását kell a szociálpolitikának felszippantania, hogy aztán azt lehessen adni az elesetteknek, amire valóban szükségük van."

Beszterczey András, az MRE Szeretetszolgálati Iroda vezetője az Áldáskönyvből idézett: „Külön-külön csak szavak vagyunk, együtt azonban költemény, Kétségből egységre úgy találunk, ha egybegyűjt minket a Szeretet." A szakember elmondta, az idősek klubja a diakónia egy nagyon fontos küldetését valósítja meg: itt találkozhatnak az idős emberek. „Mert nem jó az embernek egyedül lenni, ezért is adta Isten Ádámnak Évát."

Zsigó Róbert bajai polgármester is megjelent az ünnepségen, s elmondta, az elmúlt öt év bebizonyította, hogy jó döntést hoztak e szociális terület átengedésével: „Bár voltak apró viták, ezeket tudtuk kezelni. Az Egyház pedig olyan fejlesztéseket hajtott végre az intézményben, amely materiálisan is megmutatkozik, ugyanakkor lelki javakban is épült."

A Bajai Idősek Klubjának felújítása és korszerűsítése az Új Széchenyi Terv Dél-Alföld Operatív programjának keretében valósult meg közel 50 millió forint támogatással, továbbá 27 millió forint önrésszel. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Botos Regina
Fotó: MRSZ 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.