Együtt könnyebb

2016. május 20., péntek

Az Ökogyülekezeti Mozgalom „Egy házunk van” elnevezésű konferenciának otthont adó Megújuló Energiapark hátteréről és kutatásairól Csákberényi Gergellyel, a Park ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mi a Megújuló Energiapark célja?

A Parkot eredetileg azért hoztuk létre, hogy minden megújuló energiaforrást működés közben tudjunk bemutatni, lehetőleg úgy, hogy minden energiaforrásból többféle legyen megtekinthető. Az eredeti cél mellé hamar kialakultak újabb célok is: ha már Magyarországon egyedülálló módon sikerült létrehozni egy ilyen helyet, akkor használjuk ki minél jobban, így biztosítva lehetőséget a tudósok számára, hogy kutatásokat végezzenek. Ezek mellett mi is generálunk újabb kutatási projekteket. Számos kutatóintézet gyorsan felismerte az együttműködési lehetőséget, így jó kapcsolat alakult ki a Debreceni Egyetemmel, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel, az Eszterházy Károly Főiskolával, a Budapesti Műszaki Egyetemmel, illetve újabban a Babes-Bolyai Tudományegyetemmel és a Smart City Project Debrecen kutatóhelyeivel is.

Hogyan lehet a kezdeményezéshez kapcsolódni?

A kutatások mellett a környezettudatos életmód elterjesztése is célunk, ezért fogadunk csoportokat, akiknek vezetett helyszínbemutatást tartunk. Idén voltak már óvodások, általános iskolások, középiskolások és egyetemisták is. Ezeken felül konferenciákat és meet up-okat szervezünk. Idén már megrendezésre került az Energia a Mindennapokban elnevezésű verseny és konferencia doktoranduszhallgatók számára, melyre 16 kutatóintézetből érkeztek a témával foglalkozó fiatal kutatók. Emellett jelenleg 11 szakdolgozó használja az adatainkat.

Milyen projektekkel foglalkoznak mostanság a Parkban?

Jelenleg nagyon magas szintű napelemes kutatások zajlanak, ezekkel párhuzamosan városklíma kutatások, hőszivattyús kutatások, szalmabála kutatások és alga kutatások. Az eredményeket külföldi referált és impakt faktoros folyóiratokban jelentetjük meg. Az elmúlt két és fél év alatt tizenöt ilyen publikáció jelent meg, amely egy igen magas szám az eltelt időszakhoz viszonyítva.

Több olyan rendezvény volt már a Parkban, melyekben szerepe volt a református egyháznak. Miért és hogyan kapcsolódik az Energiapark az egyházhoz?

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában végeztem, így mindig is szoros kapcsolatom volt a református egyházzal. Édesanyám, Csákberényi-Nagy Miklósné, jelenleg is a Debreceni Református Hittudományi Egyetem anyanyelvi tanszékének vezetője. A Park 2013. szeptember 10-én nyitotta meg kapuit, a megnyitót Fekete Károly püspök úr tartotta – akkor még rektorként – azaz mondhatom, hogy az első perctől jelen van a hely életében a református egyház. Minden évben jönnek hallgatók Debreceni Református Hittudományi Egyetemről, kihelyezett óra van itt számukra. 2015. szeptember 26-án volt egy egyházi nap nálunk a Megújuló Energia Napok elnevezésű rendezvényünk keretében, több egyházi előadóval, például Kodácsy Tamással.

Mi inspirálja az itt dolgozókat?

Azt gondolom, hogy megpróbálunk új, a megszokottól eltérő válaszokat adni. Ez először általában meglep mindenkit, de nagyon hamar belátta nagyon sok ember, hogy jó célokért küzdünk. Ennek nyomán két és fél év alatt nagyon sok ember állt mellénk és már közösen próbálunk új megoldásokat kitalálni. Hiszek abban, hogy összefogva egy közösség sokkal messzebbre tud jutni, mint egy-egy egyén magában.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Rászletek a www.egyhazunkvan.hu oldalon.

Farkas Zsuzsanna, reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió