Debrecenben tartották a második KRSzH focikupát

2014. február 25., kedd

Nyíregyházi evangélikus hallgatók nyerték a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat február 22-i tornáját. „Akik egy csapatban vannak, tudjanak egymásra számítani, akkor is, amikor nem látják egymást" – mondta Bölcskei Gusztáv a megnyitón.

„A focinak az az igazi értelme, hogy amikor pályára lépünk, akkor nem kell mindenáron győznünk" – indította el a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat múlt szombati focikupáját Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök. „Nem azért vagyunk a pályán, hogy nyerjünk, hanem azért, hogy a pálya másik felén lévőknek ne legyen olyan könnyű nyerni" – idézte a püspök az egykori debreceni református pedagógus, Karácsony Sándor szavait. Megnyitó beszédében kiemelte azt is, hogy minden csapatjátékban az a lényeg, hogy azok, akik egy csapatban vannak, tudjanak egymásra számítani, akkor is, amikor nem látják egymást.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSzH) teremlabdarúgó-tornáját először tavaly rendezték meg Miskolcon, hagyományteremtő szándékkal. Akkor, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ) fiataljai győztek, így megnyerték a rendezés jogát is, ezért adhatott otthont a rendezvénynek a cívisváros.

A megnyitó után kisorsolták a csapatokat, Bölcskei Gusztáv pedig elvégezte a kezdőrúgást. Az idei tornán mind az öt szakkollégium képviseltette magát, két intézmény még női csapatot is állított. A focikupán a hallgatók mellett a Debreceni Református Egyházmegye lelkészei is pályára léptek, képviselve így a házigazda egyházmegyét és egyházkerületet. A mérkőzéseket a Hajdú-Bihar megyei Labdarúgó Szövetség két bírája vezette.

A lányok és a fiúk csoportjában is a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium fiataljai nyertek, míg második helyen a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium diáklányai és a debreceni WISZ-es fiúk végeztek. A harmadik helyezett a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium csapata lett.

Kapcsolatépítés a cél

A WISZ-es csapatot a helyi Szakkollégium lelkipásztora vezette. Tóth József kiemelte, hogy a focikupa elsődleges célja a sportolás mellett az, hogy a Hálózat intézményeiben nevelkedő fiatalok találkozhassanak egymással, kötetlenül beszélgethessenek, és baráti kapcsolatokat építhessenek ki, hogy a jövőben együtt tudjanak dolgozni. Mindemellett a csapattagok közötti egység, összetartás kialakítását és a hit közös megélését is a legfontosabb célok között említette.

A győztek nyíregyházi lánycsapat

A tornán résztvevő fiatalok szintén a kapcsolatépítés lehetőségét tartották a focikupa legfőbb céljának, mindamellett, hogy sokat készültek is a versenyre. Szverle Szandra, a szegedi kollégium hallgatója elmondta, hogy tavaly mikor a fiú csapatuknak szurkolva döntötték el, hogy ők is beneveznek; egyrészt a mozgás, másrészt a többi fiatallal való találkozás lehetősége miatt.

A versenyt meglátogatta Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus püspök is, aki nemcsak gratulált, hanem szurkolt is a fiataloknak. A nyíregyházi fiatalok győztek, így a csapatok jövőre a szabolcsi megyeszékhelyen találkoznak majd.

Buzás Borbála, képek: Barcza János

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió