Nőtt az érdeklődés a WISZ iránt

2015. augusztus 26., szerda

„Létszámnövekedés és a minőség fejlesztése a cél Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban" – augusztus 17-én az idei felvételi vizsgán jártunk a változások elé néző debreceni intézményben.

Minden eddiginél többen jelentkeztek a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba (WISZ) a szeptemberben kezdődő tanévre. Az intézmény bizalmat szavazott jelenlegi hallgatói többségének, így végül tizenhárom jelentkezőt hívtak be az augusztus 17-i felvételi vizsgára.

A vizsga több részből állt: először egy személyes tesztet kellett kitölteni a felvételizőknek, majd rövid esszét kellett írniuk egy bibliai történet alapján. A jelentkezők választhattak, hogy Zákeus vagy az irgalmas samaritánus történetéről fejtik ki a véleményüket. A vizsga harmadik részében négyfős csoportokban kellett dolgozni, egy valós problémára kellett megoldást keresni. Fontos volt az együttműködés és mindenki véleményének meghallgatása. „Nem olyan ez, mint egy egyetemi felvételi, nálunk már sokkal nagyobb jelentősége van annak a motivációnak, amivel ide jelentkezik valaki, aki bejutott a felsőoktatásba” – nyilatkozta Mózes Áron, a WISZ megbízott igazgatója.

A jelentkezők többsége alapszakos, van köztük vegyészmérnök, óvodapedagógus, rajztanár, közgazdász, szociális munkás és teológus is. A felvételi vidáman telt, mindenki nyitott volt, és igyekezett minél jobban megismerni a többieket. „Az a célunk, hogy segítsük a tehetséges diákokat − mondta Mózes Áron. – Esetenként bizalmat szavazunk azoknak a hallgatóknak, jelentkezőknek is, akik még nem tudják, hogy van valamilyen kiemelkedő képességük. Mi abban tudunk segíteni, hogy megtalálják a saját céljaikat, a megvalósításukhoz pedig, többek között mentorokat adunk.”

Átalakuló intézmény

Szeptember közepén, huszonhét hallgatóval kezdi meg ötödik tanévét a Wáli István Református Cigány Szakkollégium. Változások előtt áll a 2011-ben létrehozott intézmény: a növekvő hallgatói létszám nagyobb és korszerű infrastruktúrát tesz szükségessé. Ugyancsak része a változásoknak, hogy újragondolják az intézmény működését, fejlesztési céljait, lehetőségeit, illetve elindítják ezeket a fejlesztéseket, melyek legtöbbször a módszerekben igényelnek változásokat.

Talán az utóbbiak miatt is bízták meg Mózes Áront az intézmény vezetésével. „Egy szervezet kapcsán sokszor merül fel a kérdés, hogy jó vagy rossz. Erre általában nagyon szubjektív válaszok keletkeznek. Szerencsésebb a kérdést így feltenni: Hogyan lesz jobb és jobb? Szeretném, ha a Wáliban folyó munka és az eredményeink is határozottan jobbak és jobbak lennének” – mondja a szervezetfejlesztő.

Az őszi szemeszter előkészítése úgy indult, hogy a kollégium – elmúlt években kicserélődött – vezetősége újragondolja identitását és terveit. „Úgy készítjük elő a folytatást, együttműködve a fenntartóval, hogy a kollégiumnak erős, megalapozott küldetése, és több lábon álló jövőképe legyen. Ezen felül olyan struktúrát, feladat- és munkamegosztást építünk, ami dinamikát, létszámnövekedést és minőségfejlesztést tud kölcsönözni a kollégiumnak.”

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.