Kárpátalja: átadták a Komjáti Benedek-sajtódíjat

2011. február 20., vasárnap

Az idei kitüntetett Tótik Enikő, az Ungvári Televízió magyar nyelvű adásainak szerkesztő-riportere lett. Soós Katalin újságíró munkáját a kuratórium oklevéllel jutalmazta.

Az idei kitüntetett Tótik Enikő, az Ungvári Televízió magyar nyelvű adásainak szerkesztő-riportere lett. Soós Katalin újságíró munkáját a sajtódíj kuratóriuma oklevéllel jutalmazta. A díjátadó ünnepséget a héten tartották a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöki hivatalában - adja hírül az egyház honlapja.

alt
Zán Fábián Sándor püspök átadja a díjat

Ott van szinte minden nagyobb eseményen

Tótik Enikő, immáron másfél évtizede van a szakmában. Olyan műfajban, olyan eszközökkel mutathatja be a KRE életét, amely a leginkább eljut a nagyközönséghez, merthogy a TV elé hamarabb leül az ember, minthogy könyvet, újságot venne a kezébe. Riportfilmjei, tudósításai nagy részét a Duna TV is közvetíti, így nem csupán a kárpátaljai, de az egész Kárpát-medence magyarjai is értesülnek az itteni eseményekről. Tótik Enikő immáron közel másfél évtizede készíti a vallási anyagait. Ott van szinte minden nagyobb eseményen, ami az egyházhoz kötődik: a templomok, parókiák felújításáért tartott hálaadó istentiszteleteken, jótékonysági koncerteken, a líceumok tanévnyitóin és tanévzáróin, lelkészszenteléseken és -beiktatásokon. De oknyomozó riportjaiban is foglalkozik az egyház gondjaival, és fontosnak tartja a szórványgyülekezetek életének bemutatását is. Munkájában sok segítséget kap operatőr kollégáitól – Jenei Jánostól és Vass Tamástól –, akik biztosítják, hogy riportjai képileg is tükrözzék a mondanivalót.

Ír és beszél

A Komjáti Benedek sajtódíj kuratóriuma úgy döntött, hogy idén oklevéllel jutalmazza Soós Katalin munkáját, aki igen sok újságcikkben – elsősorban a Küldetésben, de a Kárpátinfóban és a Reformátusok Lapjában –, a Sion Rádióban közölt riportjában írt, beszélt a KRE tevékenységéről, céljairól és feladatairól, szolgálatáról, missziói küldetéséről, a Kárpát-medencei reformátusság egységének fontosságáról, arról, milyen fontos szerepet játszik az egyház, a család, a gyülekezet a kárpátaljai magyarság megmaradásában.

A sajtódíj

A KRE 2009-ben alapította meg a Komjáti Benedek sajtódíjat. A kuratórium a díjjal minden évben a sajtó és média azon munkatársait jutalmazza, akik az egyház életét bemutató, magas szakmai szinten elkészített anyagaikkal a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtják. A díj nevét az egyik első Kárpátalján is munkálkodó kiváló humanista bibliafordítónak, Komjáti Benedeknek köszönheti. 1533-ban a Perényi család támogatásával adta ki Krakkóban Szent Pál leveleinek magyar fordítását, ami az első magyar nyelvű nyomtatott könyv. A díjazottat a KRE Zsinati Tanácsa által kijelölt kuratórium választja ki. A sajtó díj emlékplakettből, emléklapból és pénzbeni jutalomból áll. Az emlékplakett Matl Péter szobrászművész alkotása.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió