Tizenöt éve Lendületben

2019. július 08., hétfő

Június 30-án 15. alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) legnagyobb – Lendület elnevezésű – találkozóját a kárpátaljai fiatalok számára, amelynek ezúttal a Beregszászi Amfiteátrum adott helyett. A rendezvényre több mint nyolcszázan látogattak ki. Központi üzenete Jézus Krisztus dicsőítése volt.

Sipos József KRISZ-elnök – a rendezvény házigazdája – igei köszöntőjében Márk evangéliuma 12. részét idézte, kiemelve, hogy Isten nem a holtak, hanem az élők Istene. Reményét fejezte ki az esemény céljával kapcsolatban, hogy mindenki együtt dicsőíti Istent, és ezáltal kap minden egyes fiatal reménységet Jézustól.

Először a KRISZ-együttes lépett a színpadra, amelynek tagjai verseket zenésítettek meg autentikus népzenével kiegészítve. Utánuk a magyarországi Peregrinus Project folytatta a dicsőítést – ők a Mátészalka-Kertvárosi Református Egyházközségből érkeztek –, akiktől salsa stílusban hallhattak a jelenlévők ritmusos énekeket.

Zán Fábián Sándor püspök nyitóáhítatában a Bírák könyve 5. részének első kilenc versét olvasta fel. Igehirdetésében felhívta a figyelmet arra, hogy ünnepnap a rendezvény napja, mert Isten népe, a kárpátaljai fiatal generáció eljött Beregszászba magasztalni és dicsőíteni Istent. „Az ünnep alkalom arra, hogy az ember kifejezze Isten iránt a tiszteletét, magasztalja az Ő nevét, továbbá alkalom arra, hogy összegezzünk, csodálkozzunk, örüljünk, illetve megköszönjük Jézus Krisztust, valamint Isten teremtő és gondviselő munkáját" – fogalmazott a püspök.

Az áhítat után a kárpátaljai Trinitas Band lépett a színpadra, akik az Ungvári Egyetemi Református Közösségben alakultak meg, majd Biró Benjámin – aki egy motorbaleset során elvesztette jobb lábát – tett bizonyságot Istenről és hitéről a jelenlévőknek. Ezt követően a Laudis Band dicsőítő csapata zenélt és énekelt a színpadon, akik 2015 óta zenélnek és szolgálnak együtt, jelenleg nyolc fővel.

Szanyi György, a Borzsovai Református Egyházközség lelkipásztora, a KRISZ tiszteletbeli elnöke tartotta meg a rendezvény evangelizációját Márk evangéliuma 10. részének a 17. versétől olvasott versek alapján. Igehirdetésében beszélt Jézus elfogadó szeretetéről: „Mert szeret téged és engem az Isten, mert nem tud téged nem szeretni, mert nagyon nagy drága árat fizetett azért, hogy szerethetővé tegyen. De nem azért, amilyen vagy, hanem azért, mert olyan ő, hogy képes szeretni. Mert ő a szeretet, és önmagáért szeret, nem pedig magadért. Mert így döntött, hogy a javadat akarja". Azonban – hangsúlyozta – mivel szeret minket Isten, ezért őszinte is hozzánk. Amikor változnunk kell, akkor Jézusért tényleg mindent fel kell adni, és akkor tudjuk csak követni Jézust, ha ez megtörténik – tette hozzá.

A rendezvény Andelic Jonathan és zenekara koncertjével zárult.

Az alkalom főbb programjai a KRISZ YouTube csatornáján utólag is megtekinthetőek.

forrás: karpataljalap.net

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.