Leégett a nagydobronyi református imaház és óvoda

2018. július 16., hétfő

Leégett a nagydobronyi református cigány gyülekezet imaháza és óvodája. A helyiek szerint gyújtogatás történt. A magyar ajkú cigányok félnek, mert a közelmúltban több atrocitás is érte őket, három hete egy fiatal férfit a családja szeme láttára öltek meg. A kárpátaljai református gyülekezetek a vasárnapi perselypénzt a nagydobronyiaknak ajánlják fel, de mi is segíthetünk a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül.

Vasárnap hajnalra virradóra a kárpátaljai nagydobronyi déli cigánytelepen leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda. A lángok átterjedtek a szomszédos családi házra is. A tűzben senki nem sérült meg, de az anyagi kár jelentős. A tűzoltók szinte semmit nem tudtak megmenteni az épületből, odavesztek a berendezések, a játékok, a konyhai eszközök. Az óvodába mintegy hatvan roma gyerek járt, ők valószínűleg otthon töltik a nyarat, mert a helyi állami óvoda telített, nem tudja befogadni őket.

„Vasárnap reggel azt mondták a rendőrök, hogy nem látják idegenkezűség nyomát, a tűzoltók szerint viszont egyértelműen gyújtogatást történt" – mondta érdeklődésükre Kolozsy András, a református gyülekezet vezető lelkipásztora, hozzátéve, hogy a vizsgálat folyik, biztosat még nem lehet tudni.

Az imaházból és a hozzáépült óvodából csak a falak maradtak meg, két tűzfal meredezik az égnek, közötte a kéménnyel. A mennyezet még áll, de recseg-ropog, elképzelhető, hogy az is leszakad rövidesen. Az épület életveszélyes. „A csodával határos módon az imaterem szószéke és az úrasztala nem vált a tűz martalékává" – fogalmazott a lelkipásztor.

A színtiszta református faluban vasárnap az imaház romjai mellett tartották az istentiszteletet. „Együtt sírtunk és együtt kerestük Isten útmutatását, vezetését ebben a minket ért nagy megpróbáltatásban. A cigányság fél, attól tartanak, hogy az imaház felgyújtásával a közösségüknek üzenhettek ily módon, hiszen három hete a szomszédos Szernyén egy huszonhárom éves roma férfinak a családja szeme láttára felhasították a hasát" – sorolja a lelkész.

A szernyei cigány családra késekkel és baseball ütőkkel támadt egy szélsőséges csoport, a férfit megölték, egy anya és 10 éves kisfia megsérült. Az ügyben az ukrán belügyminiszter is vizsgálatot indított, hiszen ez nem az első eset volt, hogy szélsőjobboldaliak cigánytáborokra támadtak Kárpátalján.

„Vasárnap reggel a nagydobronyi hívás volt az első telefonom – mondta Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök. – A nagydobronyi imaház az egyik legrégebbi volt, az óvodai részt tavaly újítottuk fel. Idén adtuk volna át ünnepélyesen az épületet, de előtte még néhány csinosítást akartunk elvégezni rajta."

Ünnepség már nem lesz, de újjáépítés a püspök szerint biztosan. Nagy hiányt pótolt a térségben a református egyház óvodája és imaháza, hiszen azok a cigány gyerekek, akik ide jártak a telepről, később az iskolában is jól teljesítettek. „A szüleik többnyire írástudatlanok, nem tudják őket segíteni a tanulásban, így a szocializációnak kiváló terepe volt a református óvoda, ahol igyekeztünk hozzászoktatni a gyerekeket a rendhez, a tisztasághoz, a szabályokhoz. Nagy veszteséget jelent az óvoda megsemmisülése, mert a cigány gyerekek nehezen szoknak vissza a »rendszerbe«, ha otthon megszokják a szabad életet, nehéz őket ismét egybegyűjteni" – fogalmazott a püspök.

A nagydobronyiak azt mondják, nehéz feldolgozni, ami történt, de nincs harag a szívükben, megbocsátanak a gyújtogatónak. Hiszik, hogy az imaház és az óvoda újjászületik majd, ők maguk pedig lelki házzá épülnek, hogy hirdessék Isten dolgait.

A kárpátaljai református gyülekezetek a vasárnapi perselypénzt a nagydobronyiaknak ajánlják fel. Aki szeretne segíteni a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül is megteheti. A segélyszervezet munkatársai gyorssegélyükkel már úton vannak a helyszínre.

A felújítási munkálatok megkezdéséhez leginkább pénzadományra van szüksége a gyülekezetnek, így arra kérjük a támogatókat, hogy a 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal támogassák a bajba jutottakat, vagy a Szeretetszolgálat holnapján keresztül online adományozásnál válasszák a „Nagydobronyi tűzesetet" támogatási célként, illetve banki átutalásnál a „Nagydobronyi tűzeset" megjegyzéssel a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-es számlaszámára küldhetik támogatásukat.

Fekete Zsuzsa

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.