Véget ért a Kirchentag

2011. június 10., péntek

Június 1-5. között Drezdában rendezték meg a 33. Evangélikus Egyházi Napokat, a Kirchentag-ot, aelyen szép számmal vettek részt magyarországi fiatalok,  református lelkészek és gyülekezeti tagok. Az alábbiakban két résztvevő, a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet egyik tagja, és egyik lelkésze osztja meg az élményeit.


"Először volt alkalmam részt venni a Kirchentag-on, amelynek ebben az évben Drezda városa adott otthont. Hála Istennek végig nagyon szép volt az időjárás. Az Elba partján fekvő város már önmagában is lenyűgöző volt. Nagy élmény volt ott lenni, a programokon részt venni, a lehetőségek piacán barangolni, sok emberrel együtt énekelni, várost nézni, a tóparton pihenni. Habár nagyon elfáradtunk a végére, megérte elmenni. Örültem a kedves embereknek, akik barátságosan fordultak felénk és könnyen szóba lehetett velük elegyedni. Remélem máskor is eljutok erre a rendezvényre. Két év múlva talán Hamburgban találkozunk" – idézte fel élményeit Tárnok Eszter.

"Már harmadik alkalommal vettem részt a Kirchentag-on és mindig nagy élményt jelentett a számomra. Ez az alkalom azért volt más, mert diákokkal, a Debreceni Egyetemi Gyülekezet tagjaival, illetve más, magyar református résztvevővel együtt érkeztünk Drezdába – számolt be a találkozóról Arany Barbara. – Ezen a hatalmas, csaknem háromszázezer látogatóval büszkélkedő fesztiválon rengeteg mindennel találkozhat az ember. Különféle alternatív istentiszteleti alkalmakon, koncerteken, előadásokon és vitafórumokon vehetnek részt az emberek. Az egyik, szinte kihagyhatatlan rendezvény a Lehetőségek Piaca, amelyen több száz, Németországban, illetve máshol dolgozó egyházi szervezet mutatkozik be. Érdeklődése szerint ki-ki szóba elegyedhet az  érdeklődést felkeltő standnál állókkal. Én például a keresztyén Posta- és Telekom-alkalmazottak Egyesületének egy tagjával beszélgettem, hogy mit szeretnének elérni a szervezetük segítségével. Számomra sokat jelent, hogy a tömeg mellett mindig van egy személyes oldala is ezeknek a napoknak. Ilyen például a Jó éjt-kávézó. A vállalkozó szellemű gyülekezetek este 9 és 11 óra között lehetőséget adnak arra, hogy egy fárasztó nap után le lehessen ülni még egy kicsit beszélgetni. Utolsó este útban hazafelé toppantuk be az egyik templom kertjében felállatott asztalokhoz. Csakhamar kiderült, hogy magyarok vagyunk és egy izgalmas beszélgetés kerekedett ki a helybeliekkel, ahol sok téma előkerült. Még marasztaltak, amikor éjfél után szedelőzködni kezdtünk az utolsó villamoshoz. Vasárnap délelőtt még részt vettünk az Elba partján a záróistentiszteleten, majd a hamburgi meghívóval a zsebünkben szálltunk fel a buszra."

Akinek kedve támadt elmenni a következő alkalomra, az máris feljegyezheti a naptárába: Hamburg, 2013. május 1-5. 34. Evangélikus Egyházi Napok.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.