Tobzódó erőszak veszélyezteti a békét

2016. december 21., szerda

Merényletek Németországban, Svájcban és Törökországban. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nyilatkozatban reagált a sorozatos erőszakcselekményekre.

Európa ismét emberi életeket kioltó, sorozatos erőszakos cselekmények hírére ébredt ma reggel. Berlinben a karácsonyi vásár ellen elkövetett tegnap esti támadás 12 halálos áldozatot követelt és mintegy 50 sebesültet hagyott maga után. Korábban egy fegyveres nyitott tüzet egy zürichi mecsetben, ahol imádkozni gyűltek össze a hívek. Két ember súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Ezzel egyidőben egy kiállítás megnyitóján Ankarában gyilkosság áldozata lett Andrey Karlov törökországi orosz nagykövet.

Az Európai Egyházak Konferenciája mély fájdalommal tekint az egyre növekvő erőszakra, ami európai emberek ellen irányul, akik napi teendőiket végzik, barátok és családtagok körében ünnepelnek, dolgoznak, élvezik a közösséget és Isten tiszteletére gyűlnek egybe. Ezek az események részei a világszerte elharapózó zűrzavarnak, ami az utóbbi hetekben bombatámadások, öngyilkos merényletek és túszejtések formájában nyilvánult meg szerte a világban, beleértve Jement, Szomáliát, Egyiptomot, Nigériát, Szíriát, Burkina Fasot és más országokat. Emberek százai vesztették életüket az értelmetlen erőszak következtében, ami családokat és közösségeket szakított szét.

A hit- és vallásszabadság elkötelezett támogatójaként a CEC fájlalja, hogy muszlim testvéreket ér támadás Európában, miközben alapvető emberi jogukat gyakorolva istentiszteletre gyűlnek egybe.  

Bármi legyen is a Németországban megnyilvánult erőszak indítéka és eredete, támogatjuk a német egyházakat és minden jóakaratú embert, akik a szabadság, egyenlőség és a mindenkit megillető biztonság alapjain nyugvó társadalom fenntartásán fáradoznak.

„Ezek a tragikus események a viharos és zavaros idők jelei, amiben élünk”, nyilatkozta Heikki Huttunen főtitkár. „A történtek arra hívnak, hogy a bűnbánat, béke és méltóság lelkületét erősítsük társadalmunkban, hogy Európában a társadalom befogadott tagjaiként mindannyian biztonságban érezhessük magunkat.

A CEC csatlakozik azokhoz, akik imádságban hordozzák az elhunytakat, a sebesülést és sokkot szenvedőket és mindazokat, akik a tragédiák idején önzetlenül segítenek a bajba jutottakon.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.