Tíz éve a Balaton partján

2013. július 31., szerda

KISZ-táborból lett református üdülő Balatonfenyvesen. A nyári szezonban ma már háromszáz embert tudnak itt komfortosan elhelyezni, de télen is üzemképes a tábor egy része. Az üdülő vezetői fejlesztésen is gondolkoznak. A titok talán a balatoni árak mellőzésében rejlik.

Rendezett terep, takaros és komfortos házak sorakoznak Balatonfenyvesen, a református egyház üdülőjében. Az udvaron büszkén lobog a reformátusok zászlója a magyar zászló és a település lobogója mellett. Nem volt azonban mindig ilyen idillikus ez a hely – ezt már Bellai Zoltánkaposvári lelkipásztor, a tábor vezetője mondja. Az ingatlant a Somogy megyei önkormányzattól vásárolta meg a Magyarországi Református Egyház 2003-ban. Ekkor már évek óta használaton kívül állt az épületegyüttes. A lelkész felidézi: tíz évvel ezelőtt „romhalmaz volt itt, huszonöt év minden kacatjával.” Elmeséli: konténerszámra kellett elhordani a szemetet a területről. Volt azonban, amit elraktak az utókornak, például a tábor huszonöt kommunista ifjúsági évének emlékét őrző fotóalbumot. Ebben állítólag ma is aktív politikusok is láthatók – de annak idején olyan jól elrakták az albumot, hogy már nem tudni, hol is van.

A tábor korábbi állapotáról mindent elmond, ha azokra a kígyózó sorokra gondolunk, ami a kétszer öt zuhanyzó és mosdó előtt kanyaroghatott reggelenként. Mára azonban minden modern elvárásnak megfelelő, kényelmes és komfortos üdülővé vált a balatonfenyvesi tábor. Egy-egy kétszobás házikóhoz tartozik egy közös vizesblokk, a lapos tetőket lecserélték, így a hőérzet is jóval kedvezőbb, mint korábban. Ma már háromszázan is lehetnek egy időben a táborban. A kezdeti beruházásokat kétszázmillió forintból valósították meg – emlékezik vissza Bellai Zoltán. A terv az volt, hogy 2004 nyári szezonjában már elkezdődik az üdültetés a táborban, de 2003 karácsonyán még nem volt biztos, hogy megkapják-e a felújításra szánt összeget. Végül 2004 januárjának elején kezdődtek meg az átalakítások és felújítási munkálatok. Nyárra elkészültek, és elindult az üdültetés.

Az elmúlt tíz évben ekkora beruházás nem volt, de az évek alatt apránként szépült-épült a terület. Idén épült játszótér és röplabdapálya is. Bellai Zoltán szerint most még legalább kétszázmillió forintra lenne szükség, hogy ténylegesen széppé lehessen tenni az üdülőt: ebből az összegből fel kellene újítani a homlokzatokat, hőszigetelni az épületeket, és a központi teret is rendbe kellene tenni. A konferenciaépület pedig teljes felújításra szorul, az még a KISZ-tábort idézi, épp úgy, mint az ebédlő padlózata.

A helyet eredetileg gyermek- és ifjúsági tábornak szánták, de mára már nem ritkák a családos táborok sem. Az üdülőben megszállók 80 százaléka egyházi, református csoport tagja. A családos táborozásban elöl járnak a fót-központi gyülekezet tagjai, akik minden évben mintegy kétszázan érkeznek a kisgyermekektől az idősebb generációkig, vegyesen – meséli Bellai Zoltán. – Itt azért van teltház, mert mi a legalacsonyabb balatoni árakat alkalmazzuk – ez azt jelenti, hogy az átlagos árhoz képest nagyjából egyharmaddal olcsóbban adják a szállásokat. Miért? Bellai Zoltán azt mondja, azért, mert így olyanok is el tudnak jönni a Balatonra, akik ezt máshogy nem, vagy csak nagyon nehezen tehetnék meg. Példaként említi a magyar–román–ukrán határvidékről érkező csoportokat, például a csengeri gyülekezetet. – Onnan már az utazás sem kis kaland – mondja a lelkész.

Mindezek ellenére a balatonfenyvesi református üdülő önfenntartó. A bevételeikből eltartják magukat, még ha komolyabb fejlesztésekre nem jut is belőle. Tervek persze vannak: mihamarabb szeretnék fejleszteni a közösségi épületeket és tereket a tábor területén. Férőhelybővítésben azonban nem gondolkodnak.

Augusztus 5-én kezdődik a Kárpát-medencei magyar református fiatalok találkozója Balatonfenyvesen. Érkeznek majd a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Délvidékről és Horvátországból is résztvevők. A rendezvényt a fiatalok református és magyar identitásának erősítésére hozták létre – mondja Bellai Zoltán. Kiemeli: sokat tanulnak egymástól a fiatalok. A magyarországiak mindig megcsodálják azt a magyar öntudatot, amivel a székelyföldiek élnek, és azt a református identitást is, amivel a kárpátaljai fiatalok bírnak.

Hegedűs Márk, Fotók: Bondor András

Megjelent a Reformátusok Lapja 2013. július 28-i számában

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió