Svájci reformátusok az egység útján

2014. április 11., péntek

A Svájci Református Szövetség (SEK) alkotmánymódosításra készül. A többéves folyamat az végleges tervezet tagegyházi véleményezésével lezáró szakaszába ért. A 26 kantonális egyházzal folytatott egyeztetésről a svájci egyházszövetség médiaközleményben tájékoztatta partneregyházait.

A SEK alkotmányának felülvizsgálatára irányuló kezdeményezés végéhez közelít. A SEK az elmúlt évben hozta nyilvánosságra az ezzel foglalkozó átfogó beszámolót. Az érintett tagegyházakkal folytatott végső egyeztetésről szóló jelentés azt mutatja, hogy a tagegyházak kapcsolatai az utóbbi időben megerősödtek az országos egyházszövetségen belül. A SEK a kantonális (tulajdonképpeni) egyházak közötti jó kapcsolatok kiépítésének leghatékonyabb módját keresi.

Az alkotmánymódosítás és nagyobb horderejű törvénymódosítást megelőző sajátosan svájci jogi eljárásról szóló jelentés arról számol be, hogy a 26 kantonális egyház többsége az országos szövetség megerősítése mellett tette le voksát. A válaszadók viszont jelentősen eltérő módszerekkel képzelik el ennek a célnak az elérését és az egyházszövetséggel szemben támasztott elvárásaik is nagyban eltérnek egymástól.

Az alkotmánytervezettel két felvetése élvez széles körű támogatottságot. Az első szerint a jelenlegi küldöttgyűlést a nemzeti zsinat váltaná fel, a küldöttek száma és a testület stratégiai jelentősége egyaránt megnőne. Másodszor pedig egy új rendezvény, az ország egészére kiterjedő nyilvános „Egyházi Nap" is bevezetésre kerülne. Ezzel szemben a SEK tagjai nem adna egyházjogi alapot a zsinatnak, hanem továbbra is a meglévő szövetségi egyesületi jogi formához ragaszkodnak.

A SEK 2014 júniusában Graubünden kanton Scuol városában sorra kerülő küldöttgyűlése alapvetően a tervezett új alkotmány lehetséges formai és tartalmi elemeit vitatja meg. A küldöttek elsősorban a három egyházi szervezeti szint (helyi közösség, kanton és szövetségi – országos - szint) kapcsolatát vizsgálják majd. A tárgyalásoknak ki kellene térnie arra is, hogy miként lehet megerősíteni a református egyházak közösségét és egységét Svájcban. Napirenden lesz továbbá az egyházszövetség kormányzata, illetve az a javaslat, amely a szervezet nevét „Svájci Református Egyházra" változtatná.

2011-ben a SEK küldöttgyűlése megbízta a szövetség tanácsát egy új alkotmány kidolgozásával. A tervezetet, amelyet az egyházszövetség 2013. június 4 és november 30 között a véleményezésre kiküldött, nagy érdeklődéssel fogadták. A tervezetre mind a 26 tagegyház reagált. Rajtuk kívül 30 magánszemély, több egyházi szervezet és a bázeli és zürich-i egyetem teológiai kara is elküldte az állásfoglalását az alkotmánytervezettel kapcsolatban.

A svájci egyház médiaszolgálata fontosnak tartotta kiemelni, hogy a véleményezési folyamatot összefoglaló jelentés csak leírja, de nem elemzi vagy értékeli a jogi eljárás eredményeit. Ez arra is utalhat, hogy a SEK vezetése nem maradéktalanul elégedett a tagegyházak elkötelezettségével, különös tekintettel a zsinat egyházi jellegével kapcsolatban. A svájci reformátusok tényleges egyházi egysége továbbra is nyitott kérdés. A teljes jelentés és az egyházak válaszai a SEK internetes oldalán is elérhetők.

Külügyi Iroda
Fordította: Polgári Anita
Forrás: Kirchenbund

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.