Svájci reformátusok a feltétel nélküli alapjövedelemről

2014. május 13., kedd

A Svájci Református Egyházak Szövetsége (SEK) Diakóniai Konferenciájának keretében egy tavalyi népi kezdeményezés kapcsán vitatták meg a résztvevők az Európa szerte egyre népszerűbb, Magyarországon is sokat emlegetett feltétel nélküli alapjövedelem kérdését – tájékoztat partneregyházunk közleményében.

A SEK konferenciájának május 6-án Bernben nem az volt a célja, hogy a tavaly ősszel az e tárgyban sikeresen elindított, alkotmánymódosításra irányuló népi kezdeményezés kapcsán állást foglaljon. A résztvevők az új társadalmi modell hatásait vitatták meg a munkát, gazdaságot és társadalmi szolidaritást érintő bevett elképzelésekre.

A feltételekhez nem között alapjövedelem forradalmasítja gondolkodásmódunkat, hiszen a munkakötelezettséget megszűnteti, emelte ki a konferencia egyik társszervezője, Lucas Zapf, a Bázeli Egyetem Vallási, Gazdasági és Politikai Intézetének doktorandusza. Megkérdőjelezi azt a személetet, amely az ember értékét megszerzett fizetésén és elvégzett munkáján méri. „Az új koncepció alapjaiban rázza meg a bevett ökonómiai emberképünket" – így Zapf.

A népi kezdeményezés által támogatott modellben az a forradalmi, hogy a jövedelem valóban „feltétel nélküli", hangsúlyozta Konrad Mayer, a diakóniai konferencia elnöke, a Baseli Egyház diakóniai szolgálatának vezetője. A felvetés lényegében magát az emberképünket érinti és az emberi méltóságról szól. „Valóban mindenkinek színt kell vallania és fel kell tárulkoznia akkor, amikor szüksége van valamire?" – utalt az elnök a munkaalapú gazdasági rendszer szociális juttatásaira igényt tartó embertársainkra a kantonális egyházak mintegy ötven delegáltja előtt tartott vitaindítójában.

A szövetségi, azaz a Svájc mint államszövetség egészét érintő népi kezdeményezés egy adott kérdés kapcsán a svájci alkotmány módosításáról szóló népszavazás kiírására tett kezdeményezés. A svájci direkt demokráciában alapvető demokratikus intézmény sikeréhez legalább 100.000 érvényes aláírás szükséges. A feltétel nélküli alapjövedelmet sürgető, 126 000 aláírással támogatott kezdeményezést 2014. október 4-én nyújtották be. A kezdeményezők szándéka szerint 2050-re kellene biztosítania a svájci államnak azt a jelen állás szerint havi 2500 svájci frankot minden egyes állampolgárának, amely nem a létminimumot, hanem a szerény, de emberhez méltó, az alapvető szükségleteket biztosítja. „Hol, ha nem Svájcban?" – érvelt a kezdeményezés mellett többek között a Magyarországon is elterjedt Drogeri Markt alapítója, Götz Werner. Sikeres kezdeményezés esetén is évek telhetnek el a tényleges népszavazás kiírásáig. A 19. század óta a kereken 400 kezdeményezésből 200 esetben írtak ki valóban népszavazást és mindösszesen 20 nyerte el a polgárok többségének támogatását.

Az egyik vendégelőadó, a közgazdász Volker Meinhardt, bár „érzelmileg" maga is pártfogolja a kezdeményezést, mindamellett kétségének is hangot adott: „közgazdaságilag nem megvalósítható" – mondta. 

A Diakóniai Konferencia a svájci egyházszövetség évente két alkalommal tanácskozó közös platformja, amely lehetőséget biztosít szociális, diakóniai és gazdasági kérdések egyházi szempontú megvitatására. Állandó résztvevői között a SEK 26 kantonból érkező tagegyházainak diakóniai felelősei mellett a szociális és diakóniai intézmények és szervezetek képviselői megtalálhatók. A SEK elkötelezett abban, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem koncepciójáról szóló szakmai eszmecserét és elvi vitát előmozdítsa, politikai felhangoktól és a szenzációhajhász sajtóvisszhangoktól mentesen. Állásfoglalást ugyanakkor nem fogalmazott meg a kérdésben.

„A feltétel nélküli alapjövedelemmel, úgy tűnik, a munka átkos kényszerként való, a bűneset történetén alapuló értelmezése megtörik: nem azért dolgozunk többé, mert kell, hanem azért, mert akarunk. Minden egyes állampolgár annyi pénzt kap az államtól, amely a létszükségleteit biztosítja. Az emberek ott vethetik be munkaerejüket, ahol azt fontosnak tartják. Svájcban sikerrel megvalósult az alapjövedelem bevezetésre irányuló kezdeményezés, azaz népszavazásra bocsátják a kérdést. A munka és járandóság bevett kapcsolatát alapjaiban megkérdőjelező kezdeményezést pedig gondosan meg kell vitatni. A munkával összefügg az identitás és társadalmi pozíció kérdése. Az emberek pillanatnyilag egész életüket a munka, hivatás és pénzkereset piacgazdasági rendszerben összehangolt hármasára alapozzák. Ennek a sémának a megkérdőjelezése nyilvánvalóvá teszi azt az emberképet, amelyet a gazdasági rendszerben is érvényesítünk. A gazdaság a munkán keresztül alakítja életünket." (Részlet a tanácskozás előzetes programjából. Itt található)

Külügyi Iroda
Forrás: Kirchenbund.ch 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.