Süll Kinga a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egyházzenei osztálya 2010-es évi terveiről

2010. február 16., kedd

altA Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egyházzenei osztálya gazdag évet tudhat maga mögött. Egyházmegyei kórustalálkozók váltották egymást, sor került kántorok és kórusvezetők továbbképzésére és a gyermekkórustáborra. Süll Kingát, az egyházzenei osztály igazgatóját az idei tervekről kérdezte a Kálvinista Szemle.

 

- Hogyan áll össze az ez évi program? Lesznek-e újdonságok?

- Az idén is megszervezzük a már hagyományos egyházzenei alkalmakat, amelyek közt már visszatérő rendezvényeink is vannak. Ilyenek a gyülekezetek számára megrendezett egyházmegyei kórustalálkozók. Az alkalmakra főleg tavasszal és a nyári hónapok elején kerül sor. Tavaly bekapcsolódott már a barsi egyházmegye is, és a sikeren felbuzdulva idén augusztusban is megszervezik a gyülekezeti énekkarok hangversenyét.

- Mindegyik egyházmegyében sikerült megszervezni a kórusok találkozóját?

- Sajnos a két szlovák egyházmegye még nem kapcsolódott be ebbe a folyamatba, de szeretnénk, ha ott is lennének ilyen alkalmak. Az utóbbi években a hangsúly az új szlovák énekes- és korálkönyv összeállításán és megjelentetésén volt. Bízom abban, hogy erre alapozva hamarosan a szlovák gyülekezetekben is elindul a kántorok zenei képzése, illetve lesznek kórustalálkozók ott is.

- Már hagyományosan minden évben megrendezik a kántorképző tanfolyamokat is. Lesz folytatásuk?

- A kántorok képzése két síkon folyik. Az egyik a nyári háromhetes kántorképző tanfolyam, amelyre azokat várjuk, akik még nem végeznek kántori szolgálatot a gyülekezetekben, vagy már aktívan kántorkodnak, de szeretnék magukat továbbfejleszteni. A másik lehetőség pedig az évközi találkozók. Az elmúlt év folyamán igyekeztünk minden egyházmegyében szakmai napokat szervezni a gyülekezetek kántorainak. Ilyeneket az idei évre nem tervezünk, de helyettük lesz országos kántorkonferencia, melynek a helyszíne ezúttal is Rimaszombat lesz; október első hetében kerül megrendezésre. Elképzelhető, hogy a Magyarországi Református Egyházzal közösen egy Kárpát-medencei egyházzenei konferenciát szervezünk. Ilyen közös alkalom megvalósítását már régen tervezzük, remélhetőleg idén meg is valósulhat.

- Ezenkívül még milyen zenei rendezvényeknek nézünk elébe?

- Idén is megszervezzük a nyári gyermekkórustábort a jókai Betlehem Missziós Központban. Tavaly Dániel történetét dolgoztuk fel, az idei tábor témáját meglepetésnek szánjuk a gyermekeknek.

- Az egyházzenei osztály bírálja el a gyülekezeti rendezvények szervezésére, illetve kiadványokra benyújtott pályázatokat. A 2010-es évben milyen pénzügyi keret áll a rendelkezésükre?

- A 2009-es évben kétezer eurót tudtunk szétosztani a pályázók között; főleg olyan zenei projekteket támogattunk, amelyek a Kálvin-évhez kötődtek. Ezt az összeget az egyházzenei osztály is pályázatokon nyerte, a legtöbb pénzt Németországból kaptuk. Reméljük, hogy 2010- ben is hasonló pénzügyi keret áll majd rendelkezésünkre. A pályázatokat, amelyek kiírása hamarosan megtörténik, április-május folyamán bíráljuk majd el.

forrás: Kálvinista Szemle

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.