Steinbach József püspök az ökumenéről

2019. január 24., csütörtök

„Csak úgy, önmagában, Jézus Krisztus mindent helyreállító kegyelme nélkül beszélni az igazságosságra való törekvésről utópia, emberi erőlködés, kirakat, önbecsapás, hazugság" – fogalmaz Steinbach József református püspök. Az evangelikus.hu magyarországi keresztyén egyházak vezetőit kérdezte az idei ökumenikus imahét idei témájáról.

Eredmények és kihívások. Mit jelent az ökumené a 21. században? – tették fel a kérdést Márfi Gyula katolikus érseknek, Orosz Atanáz görögkatolikus, Steinbach József református, Székely János római katolikus és Szemerei János evangélikus püspököknek. A válaszokat Magyarországi Evangélikus Egyház hivatalos honlapján olvashatják az idei ökumenikus imahéten.

„A szegénység és gazdagság, a mindenféle gyarló megosztottság nagy problémái mellett szinte ránk dől a »hasadt« emberlétből fakadó nyomorúság vaskos oszlopa" – figyelmeztet Steinbach József. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke a 2019-es ökumenikus imahét témája kapcsán arra is kitér, hogy „legfőbb szolgálatunk enyhíteni azt a sok nyomorúságot, melyet az emberi bűn szaggat a világ eleven testébe, minden területen. Krisztus mozdul minden irgalmas kézben, és ebben jelen van az Isten országa."

Ugyanakkor hozzáteszi: „a megváltást, Jézus Krisztus halálának, feltámadásának és visszajövetelének ígéretét nem lúgozhatjuk ki a bibliai üzenetből. Jézus Krisztus megváltó, mindent helyreállító kegyelme nélkül (1Kor 15,28), csak úgy, önmagában beszélni az igazságosságra való törekvésről utópia, emberi erőlködés, kirakat, önbecsapás, hazugság."

A teljes írást az evangelikus.hu-n olvashatják.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.