Segítsünk Szinpetri református denevérein

2017. december 20., szerda

Szinpetri egy halmozottan hátrányos helyzetű kistelepülés a magyar-szlovák határ közelében, az Aggteleki-karszt délkeleti területén. Lakosainak száma mindössze 235 fő, a református gyülekezet 90 főből áll. Ezúttal öreg templomuk különleges és kedves lakói, a denevérek szorulnak segítségre.

Európa hajdani barlanglakó denevérfajai többségében már áttelepültek a nagyobb padlásokra és tornyokba, mivel az épületek sokkal kedvezőbb mikroklimatikus feltételeket biztosítanak a melegigényes bőregereknek. Az Aggteleki-karszt és környéke a teljes Kárpát-medencei állomány 25-30 százalékának menedékhelye.

Szinpetri református templomában évtizedek óta egy kiemelkedő jelentőségű denevérkolónia él egyre veszélyeztetettebb körülmények között. Az épület, amely a fokozottan védett nagy patkósdenevér egyik legfontosabb hazai szálláshelye, nagyon rossz állapotba került. A statikai szakvélemény szerint a gerendázat az összeomlás szélén áll, elkerülhetetlen a teljes cseréje. A jelenlegi tetőhéjazat alatt egyre gyakrabban tapasztalható a klímaváltozás okozta túlmelegedés, amelytől nem csupán szenvednek, de nagy számban pusztulnak is a denevérek.

A református egyházközség és az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága összefogott a denevérállomány és az épület megőrzéséért, és közösen kerestek pénzügyi forrásokat. A denevérek védelméhez szükséges összeg 80 százalékát az igazgatóság pályázaton megnyerte. A védelmi projekt tartalmi része azonban nem engedi a műemléki tervezés és az engedélyeztetés költségeinek finanszírozását, amely így Szinpetri református egyházközségére hárul. 

A kicsiny gyülekezet anyagi teherbíró képessége minimális, így a denevérek és az épület megőrzéséhez szükséges önrész helyi előteremtése lehetetlen. A gyülekezet lelkipásztora, a település lakói, illetve a denevérekért aggódó szakemberek aktív forráskeresésbe kezdtek, ennek keretében kérik a természet- és denevérbarátok segítségét is.

A Szinpetri Református Egyházközség számlaszáma: 55400352-10000173

Átutaláskor az adomány célját a közleményben kérik feltüntetni:  „Denevérek védelme ÖGYM" 

Részletek az Ökogyülekezeti Mozgalom oldalán olvashatók. 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.