Református segítség a felzárkózásban

2018. november 20., kedd

Közel 300 gyermek tanulmányi, készség- és képességfejlesztését segítik a református tanodák, de ennél többet is tesznek: támogató közösséget teremtenek és motiváló jövőképet adnak 10, az ország hátrányos helyzetű térségeiben található településen. A több mint 2 éves projektet a Magyarországi Református Egyház 291 millió forintos európai uniós támogatásból valósította meg.

A tanoda, mint fogalom a '90-es években jelent meg a magyar oktatásügy szókészletében. Kezdetben civil szervezetek karolták fel a kezdeményezést, jelenleg pedig európai uniós forrásokból finanszírozzák ezeket a programokat. Az egy ideje már a református egyházban is működő projektek hosszú távú célja, hogy támogassák a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő és hátrányos helyzetű fiatalok iskolai felzárkóztatását és továbbtanulását.

Társadalmi felzárkózásért dolgozó szakembereink szerint a diákok iskolai lemaradásának és lemorzsolódásának megelőzésére az iskola utáni tanulmányi és közösségformáló programokat szolgáltató tanodák a leghatékonyabb eszközök, mert a 6 és 14 év közötti fiatalok az iskolai órák után a tanodában szakképzett pedagógusok és szociális munkások irányításával tanulnak, játszanak, valamint a fejlődésüket szolgáló hasznos tevékenységekkel töltik az időt. „Nem tudjuk elérni az összes hátrányos helyzetű gyermeket az országban, de akiket igen, azoknak ez nagyon sokat jelent" – fogalmazott Priksz Gábor projektmenedzser.

A fejlesztő pedagógusok felmérik a fiatalok tantárgyi és szociális kompetenciáit, majd személyre szabott fejlesztési tervet dolgoznak ki, amit aztán meg is valósítanak. A délutáni közös tanulás és az ebben nyújtott segítség egyértelmű pozitív tanulmányi hatása mellett közösségformáló erővel bír, épp ezért a református tanodákban a közös tanulás mellett csoportos főzés, étkezés, játékok és más közös programok színesítik a diákok hétköznapjait. Jelenleg Dencsházán, Szendrőn, Sellyén, Okányban, Szatmárcsekén, Komádiban, Kisszekeresen, Dunaszekcsőn, Biharkeresztesen és Jándon működnek tanodáink 25-30 fős csoportokkal. A 2016. november 1. és 2018. december 31. futó projektre egyházunk 291 360 000 forint európai uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázaton.

A tanodáinkat működtető református gyülekezetek célja, hogy támogató közösséget és motiváló jövőképet teremtsenek a munkanélküliséggel küzdő települések számára: intézményeink együttműködnek a helyi köznevelési és szociális intézményekkel. A délutáni foglalkozásokon hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, roma és nem roma származású, állami és egyházi iskolák diákjai együtt vesznek részt, így valósul meg a társadalmi integráció a gyakorlatban. A tanodáinkat látogató 285 gyermekkel mintegy 70 felnőtt, zömében helyi pedagógus foglalkozik, akik számára szupervíziót és továbbképzéseket biztosítunk – ez a megszerzett plusz tudás a helyi óvodák és iskolák fejlődését is szolgálja.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.