„Nincs férjem” (Jn 4,17)

2015. január 20., kedd

Az ökumenikus imahét idei témája Jézus és a samáriai asszony története. Január 18-tól 25-ig a történet egy-egy részletét vizsgálva próbálunk közelebb jutni az élő víz forrásához. Olvasmányok, bibliamagyarázat és imádság a harmadik napra.

Ajánlott igeszakaszok:
2Kir 17,24–34: Asszíria meghódította Samáriát
Zsolt 139,1–12: „Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem”
Róm 7,1–4: „Meghaltatok a törvény számára a Krisztus teste által”
Jn 4,16–19: „Nincs férjem”

A párbeszédben másra terelődött a szó – a víz helyett az asszony férjére. „Menj el, hívd a férjedet, és jöjj vissza!” (Jn 4,16) Jézus tudta, hogy az asszonynak öt férje volt, és akivel most együtt él, az nem a férje.

Mi van az asszonnyal? Férjei kérték a válást? Özvegy volt? Voltak gyerekei? Az ilyen típusú elbeszélésnél merülnek fel ezek a kérdések. Jézust érdekelte az asszony másféle élethelyzete, amelyet persze ismert, de nyitott maradt a találkozásra. Nem ragaszkodott a válasz morális értelmezéséhez, de úgy tűnt, hogy tovább akarja vezetni őt. Az asszony magatartása Jézus hatására megváltozott.

Ezen a ponton a kulturális és vallási különbözőségből fakadó akadályok háttérbe kerülnek azért, hogy helyet adjanak valami sokkal fontosabbnak: ez pedig a szembesülés a hittel. Jézus magatartása lehetőséget ad arra, hogy újabb kérdések merüljenek fel: kérdések, amelyek a nők lenézésével és marginalizálásával kapcsolatosak, kérdések azokról a különbségekről, amelyek a keresett, imádságainkban kért egység útjában állnak.

1. Melyek azok a bűnök, amelyek felismerhetők közösségeinkben?

2. Hol a helyük és mi a szerepük a nőknek gyülekezeteinkben?

3. Mit tudnak gyülekezeteink tenni annak érdekében, hogy a nők és lányok elleni erőszak megelőzhető és elkerülhető legyen?

Ó, aki mindenek felett állsz, hogyan hívhatnánk Téged bármilyen más néven? Milyen éneket énekelhetnénk Neked? Nincs szó, amely kifejezne Téged. Milyen lélek érthetne meg Téged? Nincs értelem, amely felfogna Téged. Te kimondhatatlan vagy; minden, amit hallottunk, Tőled volt. Megismerhetetlen vagy; minden gondolat Tőled jött. Minden teremtmény Téged hirdet, azok, akik beszélnek, és azok is, akik némák. Mindenki Téged óhajt, mindenki Utánad vágyakozik. Minden létező Hozzád imádkozik, és minden lény, amely képes elmélkedni mindenségeden, csöndes éneket énekel Neked. Légy irgalmas hozzánk, aki mindenek felett állsz! Hogyan hívhatnánk Téged bármilyen más néven? Ámen. (Nazianzi Szent Gergelynek tulajdonított ima.)

Készült a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kiadásában megjelent imafüzet anyaga alapján. Forrás: Reformátusok Lapja

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.