Nemzetközi börtönlelkész-konferencia

2012. június 14., csütörtök

„Amikor kiáltottam, meghallgattál engem, bátorítottál, lelkembe erőt öntöttél." Ez a mondat volt  a Börtönlelkészek Európai Szervezete konferenciájának fő témája, amelyen hazánkat Roszík Gábor evangélikus lelkész, a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetének elnöke képviselte.

A Börtönlelkészek Európai Szervezete (IPCA  Europe), ez év június első hetében Erdélyben, Felsőszombatfalván (Sambata de Sus) tartotta négyévenkénti konferenciáját. A konferencián százhuszonöt börtönlelkész vett részt, szinte valamennyi európai országból. A Konferencia házigazdája a Román Orthodox Egyház volt.

A plenáris üléseken  neves teológusok, lelkészek tartottak előadást. Lehetőséget kapott Eminence Irineu román metropolita, felszólalt Anton van Kalmthout holland, aki egyetemi tanár, számos emberi jogi és bűnmegelőzési szervezet vezetője, valamint Re Bob Payne, aki a börtönlelkészek doyenje, nyugalmazott anglikán börtönlelkész Nagy Brittaniából. A konferencia lelki vezetője Richard Rohr ferences rendi szerzetes volt Amerikából, aki minden nap előadást tartott a szociális kérdések és lelkigondozás összefüggéseiről.

Az eszmecserék tizenhárom munkabizottságban folytak, többek között a következő témákban: Felkészítés a börtönlelkészi szolgálatra, Resztoratív igazságszolgáltatás, Biblia a börtönben, Orthodox teológia és liturgia a börtönszolgálatban, Exodus – félúti ház program, Emberi jogok a börtönben, Fogvatartottak külföldön, Ítéletre várva

A konferencia zárásaként deklarációt fogadtak el, amit megküldtek az egyházaknak, valamint a kormányzati szerveknek is.

Néhány lényegesebb pont a deklarációból

  • A konferencia sürgeti a kormányokat és egyházakat, hogy sokkal inkább segítsék a bűnesetek áldozatait bánat és veszteség megélésében. Tudatában van annak, hogy a büntető igazságszolgáltatási rendszer mennyire figyelmen kívül hagyja az áldozatokat.
  • A konferencia megerősíti természeténél fogva járó emberi tiszteletet minden fogvatartott számára. Ez is felhívja az egyházak figyelmét, hogy hallassák profetikus hangjukat a börtönökben azokért a jogokért is, melyek a re-integráció során minden fogvatartottat megilletnek. Minden egyházat kérünk, hogy támogassa a börtönökben folyó lelkipásztori szolgálatot.
  • Minden egyház és gyülekezet tagját arra kérjük, hogy legyenek tudatában a bűnelkövetés bonyolult tényével, annak érdekében, hogy az előítéletek eltörlődjenek, és a szabadultat segítse, és szívesen lássa a társadalom.
  •  Minden fogvatartottat bátorítunk arra, hogy vegyenek részt az áldozat és elkövető közötti viszony helyreállítása érdekében folyó munkában. A konferencia meghív és bátorít minden fogvatartottat a lelkipásztori szolgálat „használatára".

Roszík Gábor ev lelkész, elnök

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.