Nemzetközi börtönlelkész-konferencia

2012. június 14., csütörtök

„Amikor kiáltottam, meghallgattál engem, bátorítottál, lelkembe erőt öntöttél." Ez a mondat volt  a Börtönlelkészek Európai Szervezete konferenciájának fő témája, amelyen hazánkat Roszík Gábor evangélikus lelkész, a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetének elnöke képviselte.

A Börtönlelkészek Európai Szervezete (IPCA  Europe), ez év június első hetében Erdélyben, Felsőszombatfalván (Sambata de Sus) tartotta négyévenkénti konferenciáját. A konferencián százhuszonöt börtönlelkész vett részt, szinte valamennyi európai országból. A Konferencia házigazdája a Román Orthodox Egyház volt.

A plenáris üléseken  neves teológusok, lelkészek tartottak előadást. Lehetőséget kapott Eminence Irineu román metropolita, felszólalt Anton van Kalmthout holland, aki egyetemi tanár, számos emberi jogi és bűnmegelőzési szervezet vezetője, valamint Re Bob Payne, aki a börtönlelkészek doyenje, nyugalmazott anglikán börtönlelkész Nagy Brittaniából. A konferencia lelki vezetője Richard Rohr ferences rendi szerzetes volt Amerikából, aki minden nap előadást tartott a szociális kérdések és lelkigondozás összefüggéseiről.

Az eszmecserék tizenhárom munkabizottságban folytak, többek között a következő témákban: Felkészítés a börtönlelkészi szolgálatra, Resztoratív igazságszolgáltatás, Biblia a börtönben, Orthodox teológia és liturgia a börtönszolgálatban, Exodus – félúti ház program, Emberi jogok a börtönben, Fogvatartottak külföldön, Ítéletre várva

A konferencia zárásaként deklarációt fogadtak el, amit megküldtek az egyházaknak, valamint a kormányzati szerveknek is.

Néhány lényegesebb pont a deklarációból

Roszík Gábor ev lelkész, elnök

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió