Nem engedik be Kárpátaljára a segélyszállítmányokat

2013. március 02., szombat

Nem engedik be Ukrajnába a nemrég hatályba lépett vámtörvény rendelkezései miatt a segélyszállítmányokat, köztük a Kárpátaljai Református Egyházkerület rászorulóinak szánt humanitárius rakományokat – adta hírül szerdán az MTI.

A vámügyintézés egyszerűsítésére hivatott új ukrán vámtörvény év eleji életbe lépését követően több mint negyven, kárpátaljai segélyszervezeteknek címzett humanitárius rakomány torlódott fel a határon. A zavart az okozza, hogy a jogszabály szerint megszűnt az ukrán kormány mellett korábban működő, a humanitárius segítségnyújtást koordináló bizottság, amely engedélyezte a segélyszállítmányok vámmentes bevitelét az országba – adta hírül szerdán a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Valkócz Tamás, a Dorcas református segélyszervezet projektmenedzsere a hírportálnak elmondta, hogy több mint tizenhárom éve vannak jelen Kárpátalján, de hasonló eset még nem fordult elő. A Dorcas évente húsz-huszonöt olyan segélyszállítmányt fogad és oszt szét, amelyek élelmiszerekből, rokkantaknak szánt eszközökből, kórházi berendezésekből állnak – tette hozzá, megjegyezve, hogy most a rakományok vámraktárakban állnak, miközben az illetékesek nem tudják, mitévők legyenek.

Kótyuk Zsolt, az Ungvárhoz közeli Szürte község református lelkésze a portálnak kifejtette, hogy külföldi segélyszállítmányokból rendezték be a helyi iskola osztályait padokkal, székekkel, egyéb bútorokkal, ellátják a rászoruló tanulókat tollakkal. Most egy olyan rakomány várakozik a határon, amely a diákoknak küldött hangszerekből áll – mondta.

Az akadozó vámügyintézés miatt a napokban Gajdos István, az ukrán parlament képviselője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke beadvánnyal fordult Natalija Korolevszka szociálpolitikai miniszterhez és Mikola Azarov kormányfőhöz. A honatya a Vöröskereszt kárpátaljai szervezetétől és a Kárpátaljai Református Egyháztól érkezett panaszokat tette szóvá. A kormány illetékeseit emlékeztette arra, hogy a Kárpátaljai Református Egyház évek óta szervez Európából segítségnyújtást a rászorulók számára, és sürgette a probléma mihamarabbi megoldását.

Forrás: MTI

Istent keresem

1Móz 29

„Jákób úgy is tett, eltöltötte azt a hetet. Azután Lábán hozzáadta Ráhelt, a leányát feleségül.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink