Milyen szerepük van az egyházaknak a teremtett világ megőrzésében?

2016. június 07., kedd

Erre a kérdésre keresték a választ az Egy házunk van konferencia június 3-i pódiumbeszélgetésének résztvevői.

Kun Zsuzsanna arra kérte az egyházakat, beruházásaik és beszerzéseik során ne csak az árra, hanem az ökológiai szempontokra is legyenek figyelemmel, segítsenek meghonosítani ezt a szemléletmódot hazánkban. A megújuló energiával foglalkozó Energiaklub képviselője rámutatott: a politikai és a gazdasági szereplőkkel szemben az egyházak földrajzilag kevésbé, időben pedig szinte egyáltalán nincsenek korlátozva, ezért nemcsak a lehetőségeik, de a felelősségük is nagyobb a szemléletformálás terén.

– Mivel környezetünk állapota mindenkit érintő probléma, az egyházhoz kevésbé kötődők megszólítására is alkalmas lehet a teremtésvédelem kérdésköre – osztotta meg vélekedését Székely Miklós, aki szerint a spirituálisan és morálisan is utat tévesztett világban az emberek keresik azokat a „magasabb rendű célokat", amelyeket az egyházak mutathatnak meg nekik. A szélerőművek fejlesztésével foglalkozó NovEnergia II Hungary Holding Kft. munkatársa a Teremtés hete kiadványait is méltatta, és a jó gyakorlatok közzétételére, népszerűsítésére kérte az egyházakat.

– Az egyházak társadalmi megbecsültségüknél fogva tudást, viselkedésmintát és példát nyújthatnak az embereknek – hangsúlyozta Mika János éghajlatkutató, aki szerint az élet mértéktelen élvezetésre, a folyamatos fogyasztásra ösztönző médiát az egyházak helyettesíthetik a hívek hiteles tájékoztatásában.

Újra az őt megillető helyre kell tenni az embert, figyelmeztetett Ikotity István teológus, az LMP képviselője, aki szerint ma már mintha az ember lenne a gazdaságért, annak szüntelen növekedéséért, és nem a gazdaság az emberi szükségletek kielégítéséért. A politikus szerint az egyházak tanításából, Krisztus követéséből a teremtett világgal való harmónia és az embertársaink iránti felelősség következik, így egységet teremt közöttünk, és lehetőséget ad arra, hogy egymás testvérei lehessünk.

A meglévő jó egyházi gyakorlatokra emlékeztette a hallgatókat Kodácsy Tamás teológus, kiemelve a skót reformátusok példáját, akik legutóbbi zsinati ülésükön arról döntöttek, hogy befektetéseiket és támogatásukat visszavonják az olajcégekből. Szerinte az egyházaknak élen kell járniuk a szemléletformálásban, és reménységet kell nyújtaniuk az embereknek annak ellenére, hogy a klímaváltozásról szóló tények aggodalmat keltenek bennük. Az MRE ÖT elnöke szerint el kell hinnünk, hogy a siker nem másokon, hanem Isten kegyelméből csakis a mi személyes elkötelezettségünkön és reménységünkön múlik.

Kiss Sándor, fotó: Dimény András

Az írás megjelent a Reformátusok Lapja 2016. június 12-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.