Merítőedényed sincs, a kút is mély (Jn 4,11)

2015. január 22., csütörtök

Az ökumenikus imahét idei témája Jézus és a samáriai asszony története. Január 18-tól 25-ig a történet egy-egy részletét vizsgálva próbálunk közelebb jutni az élő víz forrásához. Olvasmányok, bibliamagyarázat és imádság az ötödik napra.

Igeszakaszok:
1Móz 46,1–7: Isten így szólt Jákóbhoz: Ne félj lemenni Egyiptomba!
Zsolt 133: Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!
ApCsel 2,1–11: A pünkösd napja
Jn 4,7–15: „Merítőedényed sincs, a kút is mély”

Jézusnak segítségre volt szüksége a hosszú gyaloglás után. Idegen területen volt,  a kút az asszony népéhez tartozott. Jézus szomjas volt, és merítőedénye sem volt. Szüksége volt vízre, szüksége volt az asszony segítségére: mindenkinek szüksége van segítségre!

Sok keresztyén azt hiszi, hogy mindenre tudja a választ, és nincs szüksége külső segítségre. Sokat veszítünk, ha nem változtatunk ezen a látásmódon. Egyikünk sem ér el az isteni kút mélységéig, a hit mégis azt követeli, hogy mélyebben merüljünk el a titokban. Ezt nem tudjuk elszigetelve megtenni. Szükségünk van keresztyén testvéreink segítségére. Csak így juthatunk el az isteni misztérium mélységéig.

Közös pont a hitünkben, hogy Isten misztériuma túlmutat értelmünkön. Minél jobban növekszünk az egységben – megosztva vödreinket és összekötve köteleinket –, annál mélyebbre ereszkedünk az isteni kútban.

A brazil őslakosság hagyománya arra tanít bennünket, hogy az idősek bölcsességéből és a gyermekek kíváncsiságából tanuljunk. Amikor képesek vagyunk elfogadni, hogy szükségünk van egymásra, olyanok leszünk, mint a gyerekek: nyitottak a tanulásra. Így nyílik meg Isten országa (Mt 18,3). Jézushoz hasonlóan kezdeményeznünk kell, hogy idegen földre léphessünk. Idegenek leszünk, de tanulni szeretnénk a különbözőségekből.

*

1. Emlékszünk-e olyan helyzetre, amikor gyülekezetünk egy másik gyülekezetnek segített, vagy egy másik gyülekezet segítette ki a miénket?

2. Fenntartással viseltetik-e egyházunk egy másik egyház segítségével szemben? Hogyan lehet felülemelkedni ezeken a fenntartásokon?

Isten, aki az élő víz forrása vagy, segíts megértenünk, hogy minél hosszabb a kötelünk, annál mélyebbre engedhetjük vödrünket a Te isteni vizedbe! Ébressz fel minket, hogy felismerjük a másik ember ajándékában mérhetetlen titokzatosságodat! Kérünk, add meg nekünk, hogy leülhessünk másokkal a kútnál, és igyunk vizedből, abból, amely egyetértésre és békére gyűjt össze minket! Jézus Krisztus nevében kérjük ezt, aki arra kérte a samáriai asszonyt, hogy adjon innia. Ámen.

Készült a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kiadásában megjelent imafüzet anyaga alapján. Forrás: Reformátusok Lapja

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.