Krisztológia és kontextualitás

2011. július 08., péntek

Az idén a North-West University ad otthont a Nemzetközi Református Teológiai Intézet (International Reformed Theological Institute - IRTI) védnöksége alatt kétévente megrendezett konferenciának.

Az Amszterdam központtal működő, 1995-ben magyar és holland teológusok kezdeményezésére alakult intézet célja, hogy összefogja és együttgondolkodásra késztesse a világ református teológusait. A mintegy nyolcvan tagú közösség immár kilencedik alkalommal, Magyarország, Hollandia, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Indonézia, Dél-Korea, Kolozsvár és Franciaország után ismét Dél-Afrikában találkozik. A Johannesburgtól mintegy 140km-re fekvő Potchefstroomban, a North-West University új teológiai fakultásán július 5-én kezdődött el a konferencia. A konferencia résztvevői teológusok, tanárok és lelkipásztorok öt kontinens tizenöt országából, köztük Magyarországról és Erdélyből is. 

A konferencia fő témája: Krisztológia és kontextualitás, mely kérdés három megközelítésből kerül vizsgálat alá: krisztológia az egyháztörténelemben; krisztológia, mint a mai keresztyénség kérdése; krisztológia a kurrens nyugati rendszeres teológiai reflexiókban. A plenáris ülések előadói között olyan neves teológusokat találunk, mint Michael Welker (Németország), Dirkie Smit (Dél-Afrika) vagy Martin Brinkman (Hollandia). Az előadásokat minden nap műhelymunka követi, ahol a résztvevők kutatásaik eredményeit, a krisztológia egy-egy sajátos kérdését, adott kulturális környezetben való kihívását ismertetik rövid tanulmányokban. 

A krisztológia, mint a református teológia központi kérdése, és annak a református teológusok körében való megvitatása és továbbgondolása, de az Intézet kialakulásának magyar gyökerei is arra ösztönöznek bennünket, hogy konstruktív módon vegyünk részt az ilyen és ehhez hasonló teológiai párbeszédekben.   

Szöveg, fotó: IE

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.