Kárpátaljai segítség iraki üldözött keresztényeknek

2017. december 05., kedd

A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) Nagydobronyban megtartott augusztus 12-i acsaládi csendesnapján gyűjtés indult azoknak a keresztényeknek a megsegítésére, akiket hitük miatt üldöznek. Akiknek gyakran az élete is veszélyben forog, mégsem hagyják el szülőföldjüket. A KRE pénzadománya az újrakezdés nehézségének leküzdéséhez nyújt számukra némi segítséget. Ezt a magyar kormány és a magyar civil szervezetek képviselőivel együtt Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet vezető lelkésze juttatta el az Irak északi részén élő keresztényekhez. Az útról tartott beszámolóról a Kárpátinfo hetilap adott hírt.

Lerombolt, felégetett templomok, a keresztény emberek fölrobbantott otthona – ezeket a megrázó képeket láthatta a beregszászi egyházközség gyülekezeti termében szép számban összegyűlt hallgatóság. Az előadó némi háttérmagyarázattal is szolgált. Köztudott, hogy az Iszlám Állam (angol rövidítéssel ISIS) nevezetű terrorszervezet néhány évvel ezelőtt számos közel- és közép-keleti ország területén foglalt el jelentős régiókat. Ahol nem csupán jónéhány, a közös emberi civilizáció számára pótolhatatlan műemléket tettek tönkre az ISIS harcosai, hanem az egyébként az összlakosság számát tekintve igen csekély keresztény közösség tagjait lemészárolták, illetve menekülésre kényszerítették. Mostanra jelentősen változott a helyzet: több ország együttes fellépésének köszönhetően az Iszlám Állam hadserege vereségek sorozatát szenvedte el, s így kénytelenek voltak kivonulni ebből a térségből. Ám az általuk okozott kár igencsak jelentős, így a harcok és a megtorlások elől elmenekültek számára a visszatérés igencsak hosszadalmas folyamat lesz.

– Meglátásom szerint a legfontosabb mégiscsak az, hogy az itteni keresztények többsége – az Irak északi részén elterülő Erbil, Bartella és Qaraqosh városok keresztény közösségeit volt szerencsém felkeresni – az otthonmaradás mellett döntött, a szülőföldjén próbálja újra szervezni az életét – mondta el a zarándokútról hazatért lelkipásztor. – Az élet igen lassan tér vissza a rendes kerékvágásba, mivel a helyzet ma is igen bonyolult, a különböző fegyveres érdekcsoportok másféleképpen képzelik el a jövőt. Valamennyi szereplő kulcspozícióba szeretne kerülni, a Törökország által támogatott szunniták, az Irán által felkarolt síiták, no és az itt élő kurdok nemkülönben. Ők derekasan kivették a részüket az ISIS ellen vívott küzdelemből. Ami a jövő szempontjából biztató: keresztény testvéreink az elmúlt évszázadok során jelentős megbecsülésre tettek szert, mivel nyíltszívűek és megbízhatóak. És ugyanúgy tartják adott szavukat, mint ahogy ragaszkodnak az elődök ősi hitéhez – hangsúlyozta az előadó.

– Abban a térségben, amelyet felkerestem, az ott élő keresztények jelentős része ma még menekülttáborokban húzza meg magát, ám a visszaköltözés a korábban lerombolt, most sebtiben felújított otthonokba folyamatos. Ezt kívánja elősegíteni a KRE pénzadománya – hangsúlyozta Taracközi Ferenc, aki természetesen azt is megemlítette, hogy igencsak megható volt bibliai tájakon járni. Hogy csak egyet említsünk: a közelben levő Moszulnak az ókorban Ninive volt a neve...

„Aki másokat felüdít, az maga is felüdül" – emlékeztetett a Szentírás szavára Zán Fábián Sándor püspök, aki a továbbiakban a hitük miatt üldözött keresztények iránti imafelelősség fontosságára hívta fel a figyelmet. Az adakozás mellett legalább olyan fontos, hogy imáinkba foglaljuk azokat, akik a vallásuk miatt menekülésre kényszerültek. A kárpátaljai reformátusok adománya jelzésértékű, hisz többnyire olyanok adták össze ezt a pénzt, kik maguk sem dúskálnak a javakban. Nem gazdagok adománya ez, hanem olyanoké, akiknek helyén van a szíve.

A KRE egyházkerületi családi csendesnapjának egyik fő témája idén az üldözött kereszténység volt, ezért a szervezők úgy döntöttek, gyűjtést szerveznek azok számára, akiket nap mint nap sérelem, bántalmazás ér istenhitük miatt. Az összegyűlt adományt Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke adta át a csendesnap kiemelt vendégének, Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének. A miniszter a magyar állam nevében – az adományhoz egy nagyobb összeget csatolva – felajánlotta a kárpátaljai református egyháznak, hogy maga vigye el az anyagi támogatást az üldözött keresztények otthonába a Hungary Helps kormányzati program vezetőinek segítségével. Taracközi Ferenc, Heltai Péter, a Hungary Helps Program utazó nagykövete és Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár együtt indultak útnak az adománnyal. Az összegyűjtött pénzt Petros Mouchénak, Moszul szír katolikus érsekének adták át azzal a céllal, hogy segítsék a keresztények visszaköltözését azokon a helyeken, ahol sikerült az ISIS katonáit visszaverni, és visszafoglalni tőlük a várost.

forrás: Kárpátinfo, KRE

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.