Kaptak, akik adtak

2012. április 05., csütörtök

Népes közönség, derűs hangulat és könnyes szemek jellemezték azt a jótékonysági estet, melyet a Juhász Zsófia Református Szeretetotthon lakóinak támogatására rendeztek 2012. március 30-án, Budapesten.

„Akik ma eljöttek, kétfelé segítenek" – így köszöntötte a megjelenteket az est házigazdája. Kertész Zsuzsa, a volt televíziós bemondónő, arról beszélt, hogy akik részt vesznek a jótékonysági esten, az egyház diakóniai munkáját és az őrbottyáni szeretetotthon lakóit egyaránt támogatják.

Péntek este hét órára majdnem teljesen megtelt felnőtt és gyermek érdeklődőkkel a Vakok Általános Iskolájának Nádor terme. A több mint nyolcvan fős közönség soraiban leginkább fővárosi református gyülekezetek tagjai, budapesti koreaiak, református intézmények és Pest megyei szociális intézmények képviselői ültek.

Főszerepben a gondozottak

Az őrbottyáni református szeretetotthonban száznyolcvan testi és szellemi fogyatékkal élő férfit és nőt gondoznak gyönyörű környezetben, akadálymentesített épületekben, derült ki abból a kisfilmből, melyet levetítettek a program elején.

Az intézményben játszóteret alakítottak ki a kerekesszékesek számára, s az orvosi ellátás mellett mentálhigiénés tanácsadásban és hitéleti tanításban is részesítik a lakókat. A dolgozók kisközösségek építésével és a keresztyén szeretet megélésével igyekeznek fejleszteni a gondozottak egyéni és szociális képességeit, boldogabbá tenni mindennapjaikat.

Zene és szó, szívből 

Elsőként a Lauder Iskola klezmerzenekara, a Z'mirim szórakoztatta a nagyérdeműt. A nyolc fiatal zenész ismert klezmerdallamokat adott elő saját hangszerelésben. Utánuk Balla Eszter színművész tolmácsolta érzelmeit ismert és kevésbé ismert dalok és versek formájában. Így fordult a közönség figyelme a zenétől a próza irányába, hogy Verebes Linda és Pindroch Csaba jelenetét nézve gondolkodjon szerelemről, küzdelemről, boldogságról. A Kelemen Kvartett Schumann 41. vonósnégyesének két tételét adta elő, majd a Vasas Művészegyüttes Alapítvány Vass Lajos Kórusa lépett utolsóként színpadra a szünet előtt.

Az este második részében a Kolibri Színház néhány tagja és barátaik léptek fel. A társulat egyik színésze elmondta, szívügyének érzi a szeretetotthon támogatását, mert testvére is gondozottként él Őrbottyánban. 

Először Török Ágnes és Szívós Károly báboztak, a Szöktetés a szerájból egy részletét adták elő. Utánuk Novák János zeneszerző énekelt megzenésített Ady-verseket, őt Tóth József stand up-ja követte. A színész pályájáról és gyerekkori élményeiről beszélt, azt is elmesélte, hogyan „szavalta magát József Attilára" első fellépésén. Az estet a Kaláka bábszínház előadása zárta. Dsida Jenő, Szabó Lőrincz és Szép Ernő megzenésített verseit követően Móricz gyerekvers-feldolgozása vetett véget az estének. Hogy őket idézzük, ezzel „vége lett az iciri-piciri mesének".

F. Gy., fotó: Kalocsai Richárd

Az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthont 1928-ban hozta létre holland segítséggel Kovács J. István, teológiai professzor és felesége, Schulek Irén. Az egykori nemesi birtokon működő diakóniai intézmény kezdetben özvegyek, árvák otthona volt, a hatvanas évektől kezdve értelmi fogyatékosokkal foglalkoztak itt. A kilencvenes években épült fel férfi részlege.

 

A mozgásukban korlátozott és a súlyosan, halmozottan sérült lakókkal Pető-módszerrel foglalkoznak, s rendelkeznek a súlyosan sérült ellátottak fejlesztésére fényterápiás szobával is. A számos esetben mellékbetegségként jelentkező asztmatikus és tüdőproblémák enyhítésére sóterápiás helyiséget alakítottak ki.

 

További információ az otthon weblapján: 

http://www.orbottyan.try.hu/

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.