Japán püspökök tiltakozása az ország újra felfegyverkezése ellen

2009. december 19., szombat

 

 

Joseph Mitsuaki Takami, Nagaszaki érseke az UcaNews ázsiai katolikus hírügynökségnek adott nyilatkozatában megállapította: Az ország jelenlegi fegyveres erői bőven megfelelnek annak a feladatuknak, hogy megvédjék Japánt egy esetleges külső támadástól.

alt

 (Osaka) - A távol-keleti ország püspökei ismételten leszögezik, hogy ellenzik a japán alkotmány 9. cikkelyének módosítását, amely tiltja az ország újra felfegyverkezését. Joseph Mitsuaki Takami, Nagaszaki érseke az UcaNews ázsiai katolikus hírügynökségnek adott nyilatkozatában megállapította: „Az újra felfegyverkezés témáját az utóbbi években a jobboldali pártok, a volt liberál-demokratikus többség nacionalista szárnyának képviselői tűzték napirendre. A legutóbbi választásokat megnyerő balközép többség, élén Yukio Hatoyama-val nem támogatja az alkotmány kérdéses cikkelyének módosítását. Az ország jelenlegi fegyveres erői bőven megfelelnek annak a feladatuknak, hogy megvédjék Japánt egy esetleges külső támadástól. Az alkotmány azt is hangsúlyozza: le kell mondani arról, hogy az államok között felmerülő ellentéteket háború útján oldják meg. „Ez a cikkely ma is rendkívül időszerű” – nyilatkozta a nagaszaki főpásztor. Az utóbbi években több mérsékelt irányzatot követő japán politikus vetette fel nem egyszer az újra felfegyverkezés témáját azzal az indoklással, hogy az ország jobban részt vehessen az ENSZ nemzetközi békemisszióiban. Takami érsek számára elfogadhatatlan érvelésről van szó. „Hazánk már több ízben küldött könnyű fegyverzetű katonákat békemissziókba, ahol humanitárius segélyeket osztottak ki” – mondta a japán főpásztor.
A japán és a koreai püspökök november 16-án és 17-én Oszakában tartották idei éves ülésüket. Ezen a békés kapcsolatok fejlesztésének témáját vitatták meg. Többek között megemlékeztek Stephen Kim-Sou-hwan bíborosról, aki február 6-án hunyt el Szöulban. A város egykori érseke ma is sok koreai és japán katolikus számára a két ország kultúrája közötti párbeszéd jelképe. P. Tetsuro Honda ferences, aki Oszakában működik a hajléktalanok körében, arra mutatott rá, hogy a Japánba bevándorló koreaiak még évek múltával is csak nehezen illeszkednek be a helyi társadalomba. (RV. de – hu – 2009-12-17/18 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió